Leonardo Badea (BNR): Sectorul bancar românesc nu este expus direct riscurilor asociate conflictului din Ucraina
Telex » Știri 25 martie 2022
Sectorul bancar românesc nu este expus direct riscurilor asociate conflictului din Ucraina, iar depozitele atrase se ridică la o valoare modică pentru sistemul nostru, de 17,9 milioane de lei pentru Rusia și 40,7 milioane de lei pentru Ucraina, a declarat, Leonardo Badea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), potrivit Agerpres. „Sectorul bancar românesc nu este expus direct riscurilor asociate acestui conflict (din Ucraina, n.r.). Expunerile instituțiilor de credit sunt reduse în ceea ce privește contrapartidele având țara de reședință Rusia sau Ucraina, nu există credite și avansuri în sold acordate, iar depozitele atrase se ridică la o valoare modică pentru sistemul nostru, de 17,9 milioane de lei pentru Rusia și 40,7 milioane de lei pentru Ucraina, conform datelor existente în decembrie 2021. Au fost identificate circa 300 de întreprinderi cu capital din Rusia, dar rolul acestor firme în ansamblul companiilor nefinanciare este redus, generează 0,1% din valoarea adăugată brută, produc 0,66% din cifra de afaceri, dețin 0,2% din activele totale ale companiilor nefinanciare și angajează 0,08% din numărul total de salariați”, a precizat Leonardo Badea, la Conferința Europeană a Serviciilor Financiare ECFS2022, organizată de Institutul de Studii Financiare.
Potrivit acestuia, expunerile instituțiilor de credit din România față de companiile autohtone cu capital rusesc sunt foarte reduse, de 71 milioane de lei. Datoria privată pe termen lung către creditorii din Rusia a companiilor nefinanciare se situa la finalul anului 2020 la 145 milioane de euro.
El a făcut referire și la impactul asupra sectorului energetic, menționând că în perioada ianuarie - noiembrie 2021, 70% din gazul consumat în România a fost din producția locală și doar 10% din totalul consumat de România a fost furnizat de Rusia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice