Lichiditatea băncilor europene va fi verificată anul viitor, după crizele din 2023
Numărul 31-32, 9-22 aug. 2023 » Lumea în care trăim
Planurile pe baza cărora băncile din Uniunea Europeană intenționează să depășească o criză majoră fără a recurge la banii băncilor centrale vor fi supuse unei analize atente în anul viitor, a anunțat Autoritatea Bancară Europeană (EBA), informează Reuters, preluată de Agerpres. Nevoia unor opțiuni credibile a fost scoasă în evidență după ce, în primăvara acestui an, Banca Națională a Elveției a fost nevoită să ofere lichiditate de urgență pentru Credit Suisse, înainte ca aceasta să fie preluată de rivala UBS.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a informat că va începe să verifice anul următor dacă organismele naționale de reglementare testează ipotezele cu care lucrează băncile când vine vorba despre găsire de lichiditate după un colaps bancar, în special având în vedere "potențiala viteză cu care sunt retrase depozitele, un element crucial care a ieșit la lumină în contextul recentelor crize din SUA și Elveția".
Evaporarea rapidă a lichidității, evidențiată de colapsul Silicon Valley Bank în SUA, a determinat deja organismele globale de reglementare să revizuiască cerințele zilnice de lichidități ale băncilor. Lichiditatea se referă la numerarul disponibil imediat pentru a finanța operațiunile de zi cu zi ale băncii fără a fi nevoită să vândă active.
De asemenea, EBA a publicat zilele trecute rezultatele analizei sale cu privire la modul în care organismele de reglementare din cele 27 de state membre ale UE aplică normele referitoare la rezoluție bancară, introduse după criza financiară globală pentru a evita situația în care băncile au fost salvate cu bani de la contribuabili.
„Strategiile și acțiunile sugerate de instituții pentru a susține lichiditatea în rezoluție rămân limitate și concentrate în principal pe accesarea facilităților băncilor centrale" se arată în raportul EBA.
În schimb, accesarea piețelor private pentru lichiditate ar putea să se dovedească dificilă pentru o bancă cu probleme care iese din procesul de rezoluție și chiar și obținerea de lichiditate de la banca centrală ar putea să fie dificilă fără suficiente garanții, a subliniat EBA.
Alte opțiuni de lichiditate includ vânzarea unor active, emiterea de obligațiuni sau tragerea de linii garantate de credit.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial