Limitări și delimitări
Numărul 15, 21-27 apr. 2021 » La început a fost cuvântul...
Oricât de valoroase ar fi unele idei emise în spațiul public, prin intermediul mass-mediei, deficitul de rigoare în materie lingvistică și logică afectează grav calitatea comunicării. Astfel, când, într-o emisiune televizată, s-a afirmat că „perioada izolării și carantinării a însemnat…”, devine evident că nu avem de-a face cu două situații diferite. „Carantinarea” este o formă specifică „izolării” în condiții de pandemie.
La fel, într-un comentariu radiofonic s-a menționat că „abordarea din unghi de vedere economico-financiar a fost corectă, deoarece a avut efecte pozitive”. Or, poate fi, în contextul menționat, „corect” ceva care are efecte „negative”?
În aceeași ordine de idei, reținem aprecierea dintr-un reportaj apărut într-un cotidian: „Numai atunci când se acționează deliberat se poate desfășura o activitate ai cărei protagoniști sunt conștienți de importanța demersurilor lor”. În fața acestei fraze avem îndreptățirea să ne întrebăm: care ar fi deosebirea dintre „deliberat” și „conștient” și dintre „activitate” și „demers”? Așa că un „demers corect” – deziderat incontestabil „pozitiv” – poate fi împlinit doar dacă se respectă, fără derogări, proprietatea fiecărui termen. Este vorba, deci, despre un efort minimal cu rezultate pe măsura unor autentice bune intenții. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național