Limitele rigorii…
Numărul 42, 30 oct. - 5 nov. 2018 » La început a fost cuvântul...
Într-o publicație săptămânală citim că „recentul eurobarometru este cel mai precis indicator al stărilor de spirit ale populației”. Întrebare: adjectivul „precis” are grade de comparație? La fel ca „exact”, „riguros”, „categoric” și alte sinonime nu poate avea grade de comparație. Argument: ori este ceva „precis”, ori nu e!
Este cât se poate de firească preocuparea, în scris și în exprimarea verbală, pentru o riguroasă expunere de fapte, de idei, ca modalități de comunicare utilă. Numai că apelul la sinonimele menționate nu este suficient pentru a se asigura o exprimare corectă. O demonstrează încă două fraze, de această dată „culese” din emisiuni de televiziune.
Primul exemplu: „Precizarea din document (pentru ceea ce ne interesează aici nu are importanță la ce document s-a făcut trimitere) este riguroasă deoarece lămurește, până la capăt, cum funcționează cu exactitate mecanismul economico-financiar”. Tocmai pentru că era vorba despre „lămurire”, apare limpede că – prin însăși definiția ei – „precizarea” include (implică) „exactitatea”, ca expresie a „rigorii”.
Al doilea exemplu: „Este foarte exactă precizarea colegului de platou în vederea evitării erorilor de interpretare întrucât dacă nu reda informația de rigoare riscam să fim blocați în incertitudini”. Această frază stufoasă conține un evident deficit de rigoare, deși include, la fel ca și în exemplul anterior, numeroase sinonime ale acesteia. Tocmai pentru „evitarea erorilor” – deziderat pe deplin justificat – este bine să ne exprimăm cât mai simplu, mai ales când – ca și în cazul dat – era vorba despre necesitatea prezentării și interpretării unei informații corecte. Dar, vorba unui celebru mucalit: de ce să fie simplu când se poate și… complicat? (T.B.)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial