Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Numărul 29-30, 24 iul. - 6 aug. 2024 » Eveniment
Pentru această vară sunt programate în stațiunile de la Marea Neagră șase mari festivaluri ale unor genuri cultural-artistice dintre cele mai agreate de numeroși spectatori, în special tineri. Zeci de mii de turiști și localnici populează și vor popula locurile în care sunt atrași ca de un magnet de programe dintre cele mai îndrăgite. În același timp, se organizează manifestări cultural-artistice de mai mici dimensiuni care includ stațiuni mai puțin frecventate de publicul larg. Între acestea „2 Mai”, renumită mai ales prin preferințele boemei bucureștene din anii ʼ70 ai secolului trecut. Atunci, vechiul sat pescăresc și-a câștigat un renume pe care prezentul l-a consacrat inclusiv prin organizarea frecventă a unor manifestări cultural-artistice. Astfel, pentru intervalul 20-27 iulie este programată o manifestare intitulată „Și festival”, desfășurată sub deviza „și teatru. și film. și concert. și expo. și forum. și tu. și eu. și împreună”. Timp de opt zile se desfășoară 70 de evenimente, cu intrare liberă, grupate în cinci secțiuni: teatru, film, expo, concert și forum. Actualul festival a fost precedat de manifestarea cultural-artistică dedicată regretatului actor Șerban Ionescu.
Actuala ediție este marcată, între altele, de inaugurarea a două săli de spectacole profilate pentru teatrul profesionist. În sala de sport a Școlii Gimnaziale din „2 Mai” vor prezenta spectacole în afara competiției Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul „Excelsior”, Teatrul Mic și Teatrul „Metropolis”.
Într-o altă secțiune se desfășoară dialoguri interdisciplinare cu personalități cultural-științifice la care se dezbat teme de actualitate și se formulează propuneri pentru îmbogățirea continuă a manifestărilor cultural-artistice. În paralel, își desfășoară activitatea tineri artiști din lumea teatrului, sub emblema memoriei lui Vladimir Găitan, actor de prim rang, exemplu pentru tinerele generații. Pentru că tot este vorba despre tineri, în sesiunile de teatru și film sunt programate spectacole realizate de absolvenții din ultimii ani ai facultăților cu profil artistic.
Pe lângă spectacole din competiție și cele din sălile noi, secțiunea de teatru include spectacole de improvizație intitulate „meciuri de comedie”, prezentate de Teatrul de Stat din Constanța. Tot în spațiile noi au loc demonstrații de jonglerie și acrobație.
La rândul ei, secțiunea expo atrage numeroși vizitatori, mai ales din creațiile a zece tineri designeri, scenografi și arhitecți, care propun noi viziuni artistice în pas cu tendințele cele mai proeminente din lumea cultural-artistică a zilelor noastre.
Așadar, titulatura actualei ediții are o acoperire deplină cantitativă și calitativă, printr-un program divers, care unește oamenii prin promovarea unor valori perene la care se adaugă organic roadele creației pătrunse de un autentic spirit contemporan. De aici și interesul deosebit cu care mii de oameni participă la acest inedit festival.
(Copyright foto: www.freepik.com)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial