Liviu Rogojinaru (MEEMA): 550 milioane euro din fondurile acordate companiilor afectate de coronavirus vor merge pentru dezvoltare
Telex » Știri 29 mai 2020
Fondurile care se vor acorda companiilor afectate de pandemia de coronavirus vor fi împărţite în trei categorii, iar cea mai mare parte va merge pentru dezvoltare, în jur de 550 de milioane de euro, a declarat, într-o videoconferinţă, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Liviu Rogojinaru, informează Agerpres. „O să vă spun despre acel aproximativ un miliard de euro care vine la Ministerul Economiei. În prima categorie vor fi undeva în jur de 350 de milioane de euro repartizaţi. Sunt granturi nerambursabile. Va fi o grilă nu complicată, nu vă gândiţi la nimic complicat. Pentru toate trei secţiunile discutăm de contribuabilul sau agentul economic, stă în faţa calculatorului şi îşi completează hârtiile. Vine o singură dată să ne vedem, când trebuie să semnăm contractele (...) şi în trei minute a plecat de acolo cu contractul semnat, iar banii îi primeşte în contul pe care îl indică tot în mediul online. Ne vedem o singură dată. Am dori să nu ne întâlnim nici atunci, dar se pare că tehnic nu se poate. Dacă am putea s-o rezolvăm şi pe asta am fi foarte fericiţi”, a spus Liviu Rogojinaru.
El a explicat că o sumă de 350 milioane euro este dedicată pentru sectorul HORECA, firmelor care au activitatea întreruptă total sau parţial ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă sau companiilor din transporturi.
De asemenea, Liviu Rogojinaru a afirmat că la modalitatea de departajare şi de stabilire a punctajului se vor lua în calcul cifra de afaceri de anul trecut, numărul mediu de angajaţi de anul trecut, precum şi faptul că societatea este în activitate.
„Ce ne-ar interesa foarte mult cu aceşti bani este să ajutăm societăţile care sunt în dificultate şi să-i ajutăm la modul în care să devină bancabili, cum se spune. Am avut ieri o întâlnire cu băncile. Exact pe problema aceasta am discutat. Să vedem cum facem. Din 30.000 să devină 50.000 de firme bancabile de aşa manieră încât să acceseze IMM Invest”, a precizat oficialul.
În a doua secţiune menţionată de secretarul de stat se află firmele care nu au avut niciun angajat la 31 decembrie şi singurul care munceşte este administratorul. El a susţinut că sunt câteva zeci de mii de firme de acest fel.
În a treia secţiune sunt alocaţi 550 milioane de euro, iar suma este destinată firmelor care vor să acceseze fonduri pentru dezvoltare şi mărirea capacităţii de producţie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice