Lloyd's: Pierderile economice globale de pe urma fenomenelor meteo extreme ar putea ajunge la 5.000 de miliarde de dolari
Numărul 41, 18-24 oct. 2023 » Lumea în care trăim
Pierderile economice globale ar putea ajunge la 5.000 de miliarde de dolari, conform unui scenariu privind "o creștere plauzibilă" a fenomenelor meteo extreme care au legătură cu schimbările climatice și care provoacă distrugeri de culturi agricole și probleme în aprovizionarea cu hrană și apă, a apreciat piața asigurărilor Lloyd's din Londra, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Lloyd's, care a efectuat această cercetare împreună cu Cambridge Centre for Risk Studies, a subliniat că acest "scenariu de risc sistemic", care modelează impactul economic global de pe urma fenomenelor meteo extreme, este unul ipotetic. Dar, cu toate acestea, Lloyd's precizează că cercetările sale ar putea îmbunătăți înțelegerea companiilor și decidenților politici cu privire la expunerea lor pe amenințările vitale, precum fenomenele meteo extreme.
Atunci când pierderile estimate la 5.000 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani sunt ajustate în funcție de probabilitatea ca acele fenomene meteo extreme să se și întâmple, pierderile economice așteptate sunt de 711 miliarde de dolari, a precizat Lloyd's.
"Economia mondială devine mai complexă și din ce în ce mai supusă la amenințări sistemice", a spus Trevor Maynard, director de riscuri sistemice la Cambridge Centre for Risk Studies.
Maynard a adăugat că aceste cercetări vor "ajuta companiile și decidenții politici să analizeze impactul potențial al acestor scenarii".
Lloyd's a făcut modelări cu privire la pierderi economice globale de pe urma fenomenelor meteo extreme prin estimarea impactului șocurilor alimentelor și apei asupra Produsului Intern Brut mondial pe o perioadă de cinci ani. Media ponderată a pierderilor în cele trei tipuri de scenarii pe care le-a modelat (major, sever și extrem) este de 5.000 de miliarde de dolari pe parcursul a cinci ani, variind între 3.000 de miliarde de dolari în scenariul cu cea mai redusă gravitate și până la 17.600 de miliarde de dolari în cel mai extrem scenariu.
Lloyd's a făcut modelări și pentru evenimentele meteo concentrate în anumite regiuni și a ajuns la concluzia că fenomenele meteo extreme concentrate în regiunea China ar duce la cele mai mari pierderi, de 4.600 de miliarde de dolari.
Regiunea Caraibelor ar pierde 19% din PIB pe parcursul a cinci ani dacă fenomenele meteo extreme s-ar concentra acolo, a estimat Lloyd's.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice