Luca Niculescu (MAE): România ar putea adera la OCDE în trei-patru ani
Telex » Știri 4 iulie 2023
România ar putea adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în trei-patru ani, timpul necesar aderării fiind în funcție de rapiditatea cu care țara noastră va adopta recomandările organizației internaționale, a declarat Luca Niculescu, secretar de stat pentru procesul de aderare al României la OCDE în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, citat de Agerpres. "Procesul de aderare a României la OCDE a demarat deja. În iunie, anul viitor, începem negocierile. (...) Când anume se va întâmpla aderarea României la OCDE, asta depinde de recomandările pe care OCDE le va face, de rapiditatea cu care România va adopta anumite recomandări. Sunt țări europene care au aderat în trei ani, cum ar fi Lituania. Eu cred ca vom adera undeva între trei și patru ani. Acest proces este un catalizator pentru schimbările pe care trebuie să le facem. De exemplu, ne dorim cu toții o administrație mai bună în România. Apoi, mai este nevoie de alte reforme, în alte domenii", a spus Luca Niculescu, la Forumul de afaceri franco-român, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Franței în România (CCIFER).
El a subliniat că guvernanța companiilor de stat este un punct-cheie în procesul de aderare. "Trebuie ca societățile de stat să fie transparente și conduse de persoane competente. Instrumentele pe care OCDE le pune la dispoziție țin de mediu. Cu siguranță, mediul va fi un alt capitol forte. Mai sunt și alte dosare care ar putea să fie mai complexe, cum ar fi fluxurile de capital, piața de capital", a susținut acesta, menționând că trebuie așteptată evaluarea diferitelor comitete în acest sens.
Totodată, Luca Niculescu a subliniat că România trebuie să înființeze în Parlament o comisie specială, între Senat și Camera Deputaților, alcătuită din reprezentanți ai tuturor partidelor politice din Parlament, Comisie care va ajuta la accelerarea procesului de aderare.
În opinia sa, fiecare țară trebuie să intre în organizația internațională conform propriilor merite.
"Noi avem un parcurs, o foaie de acțiuni și vom parcurge acest drum în cel mai bun mod posibil - și sperăm și cel mai rapid mod posibil. Suntem siguri că eforturile pe care le vom face vor fi luate în calcul la justa valoare de către evaluatori. Fiecare țară să adere în funcție de propriile merite", a punctat secretarul de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial