Lucian Anghel (BVB): Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții al României ar putea finanța primele proiecte în 2018, fără a afecta deficitul bugetar
Telex » Știri 18 ianuarie 2017
Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții pe care actualul guvern intenţionează să îl creeze ar putea finanța primele investiţii în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, şi poate fi alimentat cu câteva miliarde de euro doar din vânzarea unor pachete minioritare de acţiuni la companiile cu capital de stat, fără ca statul să cedeze controlul acestora, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, în marja conferinţei internaţionale Euromoney, organizată la Viena. Principalul avantaj al fondului este faptul că poate fi folosit pentru a finanţa proiecte fără a afecta deficitul bugetar.
Programul de guvernare al actualului guvern prevede, ca principală măsură pentru stimularea investiţiilor publice, crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020. "Fondul ar putea să atingă cel puţin două obiective. Primul obiectiv, dacă ne uităm la modelul polonez, care este cel mai apropiat de ceea ce am putea noi să implementăm, este ca investiţiile pe care le realizează acest fond să nu intre în deficitul bugetar, nu este considerat de Eurostat cheltuială publică. Al doilea obiectiv este ca, la fiecare euro investit de stat, şi sectorul privat să vină cu cel puţin un euro. Efectul de multiplicare poate să fie chiar de patru ori, adică statul să pună 1 leu, iar privatul să adauge 4 lei", a spus Anghel, pentru News.ro. În acest fel, efectul real în economie ar fi unul major şi ar depăşi cu mult efectul care se realizează în mod obişnuit prin cheltuieli publice, consideră preşedintele CA al BVB.
Pentru ca banii investiţi din fond să nu intre la categoria investiţiilor publice şi să afecteze deficitul bugetar, este nevoie de plasamente minoritare din partea acestui vehicul suveran. "Investiţia fondului suveran într-un proiect nu trebuie să depăşească 49%. Adică 51% trebuie adus de către fonduri de investiţii, instituţii financiare internaţionale - precum BERD, BEI, IFC -, fonduri de pensii sau orice alţi investitori", a explicat Anghel. În plus, fondul ar putea îmbunătăţi şi intermedierea financiară, aflată la un nivel scăzut în România.
"În principiu, România are mare nevoie de un fond de dezvoltare, care să investească pe termen lung în dezvoltarea economică a ţării. Acest fond, prin investiţiile pe care le realizează, va creşte produsul intern brut, valoarea adăugată, va crea noi locuri de muncă şi, implicit, va creşte bunăstarea românilor pe termen lung, pe baza unui proces investiţional", a afirmat Anghel. Totuşi, el a avertizat că succesul sau eşecul ideii depinde de calitatea investiţiilor pe care le va realiza.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial