Lucian Bode: Domeniul transporturilor și conectivitatea joacă un rol-cheie în susținerea creșterii economice durabile
Telex » Știri 26 noiembrie 2020
Domeniul transporturilor şi, în sens mai larg, conectivitatea joacă un rol cheie în susţinerea creşterii economice durabile şi în intensificarea relaţiilor comerciale în regiunea extinsă a Mării Negre, consideră ministrul Transporturilor, Lucian Bode, citat de Agerpres. Acesta a prezidat, în calitate de preşedinte în exerciţiu al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), Reuniunea miniştrilor Transporturilor din statele membre ale OCEMN, care s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă.
„Desfăşurarea activităţii noastre în aceste condiţii dificile ne motivează să gestionăm cât mai bine atât consecinţele pandemiei COVID-19, cât şi aportul domeniilor pe care le coordonăm asupra relansării economiilor noastre. Domeniul transporturilor şi, în sens mai larg, conectivitatea joacă un rol cheie în susţinerea creşterii economice durabile şi în intensificarea relaţiilor comerciale în regiunea extinsă a Mării Negre. Acestea sunt argumente suficiente pentru a imprima cooperării noastre în cadrul OCEMN coeziune consolidată, solidaritate şi acţiune coordonată, de natură să contribuie la depăşirea efectelor perioadei pandemice”, a subliniat Lucian Bode, citat într-un comunicat al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC).
Discuţiile reuniunii ministeriale s-au concentrat pe tematici de actualitate privind dezvoltarea sistemului de transporturi în regiunea extinsă a Mării Negre, sub motto-ul Conectivitate şi digitalizare pentru un viitor mai bun al transportului.
Potrivit MTIC, în intervenţia sa, ministrul Lucian Bode a subliniat importanţa necesităţii formulării unor priorităţi de acţiune inovatoare în cadrul OCEMN şi a eficientizării coordonării între statele membre în vederea gestionării consecinţelor socio-economice ale pandemiei la nivel regional. Totodată, demnitarul român a reliefat importanţa deosebită a colaborării cu Uniunea Europeană în domeniu. „Multe dintre proiectele aflate pe agenda noastră de astăzi sunt interconectate cu priorităţile în domeniu la nivel european. În acest sens, subliniez determinarea noastră de a sprijini eforturile pentru dezvoltarea transportului multi-modal, dezvoltarea tehnologică pentru securizarea transporturilor şi creşterea cooperării în domeniul siguranţei rutiere. Un loc special în acest sens revine Uniunii Europene, care a demonstrat voinţa politică de acţiune constructivă în spirit de solidaritate şi coeziune sporită. Cooperarea privind planificarea şi dezvoltarea infrastructurii cu ţările vecine face parte din politica UE pentru TEN-T, care se concentrează pe eliminarea blocajelor care împiedică conectivitatea şi comerţul în regiune şi cu UE”, a precizat sursa citată.
În cadrul reuniunii, a fost salutată recomandarea Comisiei Europene privind desemnarea unor culoare verzi în statele membre UE şi statele vecine non-UE, pentru toate modurile de transport, dedicate asigurării unei libere circulaţii internaţionale a mărfurilor în reţeaua UE TEN-T, a cărei punere în aplicare a fost o decizie crucială pentru economia Europei şi pentru asigurarea lanţurilor de aprovizionare cu bunuri esenţiale.
Totodată, oficiali din Statele Membre OCEMN au convenit cu privire la revitalizarea Proiectelor Autostrăzii inelare a Mării Negre (BSRH) şi, respectiv, al dezvoltării autostrăzilor maritime în regiunea OCEMN (MoS).
România este stat fondator al OCEMN şi a preluat mandatul naţional de Preşedinţie-în-Exerciţiu la data de 1 ianuarie 2020, pentru a şasea oară de la instituţionalizarea Organizaţiei, în anul 1992, sub motto-ul „Bridging Shores - Enhancing Cohesion”. În prezent, OCEMN cuprinde 13 state membre, respectiv Republica Albania, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Republica Turcia, Ucraina, Republica Serbia şi Republica Macedonia de Nord (care a aderat la OCEMN la 9 noiembrie 2020).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale