Lucian Bode: Lotul I din autostrada Sebeș-Turda, secțiunea Râșnov-Cristian și primul tronson de autostradă din Moldova ar putea fi inaugurate în acest an
Telex » Știri 26 octombrie 2020
Lotul I din autostrada Sebeş - Turda, secţiunea Râşnov - Cristian, precum şi primul tronson de autostradă din Moldova ar putea fi inaugurate până la sfârşitul acestui an, a declarat ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, potrivit Agerpres. „În legătură cu Sebeş - Turda, lotul I, cei 17 km, conform contractului, trebuiau să fie finalizaţi în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%, iar în condiţiile în care vom avea cel puţin 25 de zile fără intemperii, condiţii meteo favorabile, cei 17 km de autostradă din Sebeş - Turda, lotul I, vor fi daţi în trafic. De asemenea, pentru Râşnov - Cristian, unde sunt 10 km din Comarnic - Braşov, termenul de finalizare este acest an şi se vor finaliza în acest an. Nu este un miracol să terminăm înainte de termen, ci este normalitatea la care tindem de foarte mult timp. Vreau să dau exemplu Variantei Ocolitoare Bacău. Aici avem 31 de km, din care 17 km în regim de autostradă. Termenul de finalizare este ianuarie 2022. Am dat în trafic la începutul lunii septembrie 7,8 km din drumul naţional, legătura spre Oneşti, iar cei 17 km de autostradă au, în acest moment, un progres fizic de peste 95%, iar asta îmi dă speranţă că, până la sfârşitul anului, putem inaugura primul tronson de autostradă din Moldova”, a afirmat, la un post de televiziune, Lucian Bode. Oficialul a menţionat, totodată, că, în cazul drumului expres Craiova - Piteşti, cu cele două variante ocolitoare în lungime de 41 km, au un progres fizic de realizare de peste 55%, iar termenul de finalizare este înainte de luna decembrie a anului viitor.
„Drumul expres Craiova - Piteşti, cu tronsonul II, cu cele două variante ocolitoare, de la Balş şi de la Slatina, 41 km, în acest moment au un progres fizic de peste 55%. Constructorul român a reuşit să depăşească progresul fizic din contract şi va termina această lucrare înainte de termenul stabilit în contract, şi anume decembrie 2021. Perioada 2021 - 2024 va fi perioada în care infrastructura de transport se va dezvolta şi va fi coloana vertebrală pe care se va ridica economia acestei ţări”, a spus ministrul.
Acesta a subliniat faptul că investiţiile publice, în cuantum de 30 de miliarde de lei, înregistrate în primele nouă luni din 2020, precum şi creşterea de 12,4% consemnată în sectorul construcţiilor vor face ca acest an să poată fi considerat „anul construcţiei de autostrăzi în România”.
„Am afirmat în primăvara acestui an faptul că anul 2020 va fi anul construcţiei de autostrăzi în România. Mi-am bazat atunci această afirmaţie pe câteva argumente. Ieşisem din starea de urgenţă în 15 mai, cu toate marile şantiere menţinute deschise în pandemie. Tot în această perioadă dificilă de pandemie am reuşit să dăm noi ordine de începere pentru noi şantiere, începând astfel lucrările pe autostrada Sibiu - Piteşti sau pe autostrada Transilvania. De asemenea, am semnat noi contracte de proiectare şi execuţie pentru aproximativ 450 de km de autostrăzi, drum expres şi variante ocolitoare. România a atins un maxim istoric, la nouă luni, în ceea ce priveşte investiţiile publice, vorbim de 30 de miliarde de lei. Eurostat ne-a arătat că avem o creştere de 12,4% a lucrărilor în construcţii, 50% din această creştere o datorăm construcţiilor inginereşti”, a susţinut Lucian Bode.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național