Lucian Cernat (Comisia Europeană): IMM-urile exportatoare din România sunt foarte vulnerabile în cadrul actual al crizei
Telex » Știri 8 septembrie 2020
IMM-urile exportatoare din România, care reprezintă 90% din numărul total de exportatori, sunt foarte vulnerabile în cadrul actual al crizei, pe fondul lipsei de lichidităţi, clienţi puţini, producţie destul de mică, potrivit datelor prezentate, în cadrul unei conferinţe online privind revizuirea politicii comerciale a UE, de Lucian Cernat, negociator-şef în materie de norme industriale non-tarifare şi achiziţii publice internaţionale, Direcţia Generală Comerţ, Comisia Europeană, informează Agerpres. „Principalele firme care sunt extraordinar de vulnerabile în această situaţie sunt IMM-urile. Am produs un raport recent, înainte de vară, în care indicam care sunt parametrii pe competitivitatea IMM-urilor europene care sunt angajate în comerţ internaţional şi am extras un simplu indicator din acel raport. În România, dacă ne uităm la aceşti exportatori care fac export cu restul lumii, nu în cadrul pieţei unice, avem undeva la 7.100 şi ceva după ultimele cifre pe care le avem de la Eurostat. În primul rând, IMM-urile exportatoare din România sunt majoritare, sunt peste 90% din numărul exportatorilor, deci exporturile din România depind foarte mult de aceste IMM-uri şi sunt foarte vulnerabile în cadrul actual al crizei: lipsă de lichidităţi, clienţi puţini, producţie destul de mică şi stocuri, bănuiesc”, a spus Lucian Cernat.
Acesta a precizat că, în ceea ce priveşte impactul negativ al actualei crize provocată de Covid-19 asupra economiei şi exporturilor, România este pe locul 3 în rândul statelor membre, după Malta şi Franţa. „Procentual vorbind, suntem cei mai afectaţi conform ultimelor date statistice pe care le avem. Bănuiesc că cei care fac comerţ de zi cu zi pot confirma şi aceste statistici”, a precizat Lucian Cernat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane