Lucian Heiuș (ANAF): Mi-aș dori ca procesul de reformă, inclusiv partea de digitalizare, să se realizeze într-un ritm cât mai alert
Telex » Știri 3 martie 2023
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a declarat, la un eveniment de specialitate, că își dorește ca procesul de reformă, inclusiv partea de digitalizare, să se realizeze într-un ritm cât mai alert și cât mai accentuat, iar finalizarea lui să nu fie 2025-2026, așa cum este prevăzut în PNRR, ci să se încerce decalarea cu "vreun an de zile", relatează Agerpres. "Ce se așteaptă de la ANAF anul acesta? Întrebarea asta trebuie privită și din prisma celui care pune întrebarea. Dacă ar fi din partea Guvernului, se așteaptă ca noi să asigurăm resursele financiare necesare ca statul să funcționeze - și să reușim să ne încadrăm în acel deficit de 4,4% din PIB, stabilit prin Planul de convergență. Dacă puneți întrebarea dumneavoastră, sunt convins că v-ați aștepta ca să ne crească eficiența în lupta împotriva evaziunii fiscale, evaziune fiscală care vă afectează și pe dumneavoastră, ca și bun contribuabil, fiind în situația de a concura de multe ori pe piață cu firme care nu respectă regulile și care poate au un avantaj competițional incorect în asemenea situație. Dacă întrebăm în general și dacă mă întrebați pe mine, eu mi-aș dori ca procesul de reformă, inclusiv partea de digitalizare, să se realizeze într-un ritm cât mai alert și cât mai accentuat - și nu finalizarea lui să fie 2025-2026, așa cum este prevăzut în PNRR, ci poate să încercăm să o decalăm, poate cu vreun an de zile, dacă am reuși - ar fi un lucru extraordinar", a menționat Lucian Heiuș, la Conferința Anuală de Taxe PwC România.
În ceea ce privește gradul de colectare, președintele ANAF a subliniat că gradul de conformare voluntară la plată a crescut cu un punct procentual în 2022 față de 2021, la 87%, precizând că, din tot ceea ce se declară, "87% se plătește la termen, benevol".
"Cum putem să creștem gradul de colectare? Gradul de conformare voluntară la plată a crescut cu un punct procentual în 2022 față de 2021 și suntem pe la 87%, care este un lucru extraordinar. Din tot ce se declară, 87% se plătește la termen, benevol. Este o realitate și care, din păcate, în România, am fost obișnuiți ca de cele mai multe ori să scoatem în evidență doar lucrurile rele, lucrurile spectaculoase, nu și lucrurile bune care se întâmplă în economia românească. În cazul de față, la gradul de conformare voluntară la declarare suntem undeva pe la 92%-93%. Aici trebuie să mai lucrăm un pic. Poate și modul în care noi calculăm - dacă depui în 26, chiar dacă ai depus declarația, nu-ți mai intră în acest indicator. Dar sunt totuși niște indicatori care nouă, ca reprezentanți ai Fiscului, ne confirmă că marea marea majoritate a mediului de afaceri a înțeles că este important să-și plătească la timp impozitele și taxele și are un comportament corect", a mai spus Lucian Heiuș.
El a subliniat că se dorește ca "această conformare voluntară să crească de la an la an".
"Încercăm să facem pași și să întindem mâna către contribuabil prin diverse mijloace. Ultima a fost chiar punerea pe site a acelui ghid pentru cei care obțin venituri din tranzacționarea criptomonedelor pentru că lucrurile se schimbă, societatea se schimbă, modelele de business se schimbă, sursele prin care obțin unii venituri se schimbă - și atunci trebuie să mergem și spre aceste modele, chiar dacă poate în prima fază sunt de nișă sau sunt de pionierat, dar trebuie să ținem pasul cu schimbările care apar în societate și în business, în general", a adăugat Lucian Heiuș.
Președintele ANAF a mai afirmat că aceste proiecte vor continua și în perioada următoare, respectiv măsurile de îmbunătățire, de promovare a importanței conformării voluntare, adresând-se diferitelor categorii socio-profesională sau ramuri industriale, după caz.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice