Lucian Ovidiu Heiuș: Programele din Radarul Mărfurilor vor fi sub o umbrelă comună, ca să nu mai existe disfuncționalități
Telex » Știri 9 august 2022
Specialiștii IT ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și cei ai companiilor lucrează pentru a pune programele din Radarul Mărfurilor sub o umbrelă comună, astfel încât să nu mai existe sincope, a declarat președintele instituției, Lucian Ovidiu Heiuș, într-o conferință de presă, informează Agerpres. „Știți că au fost foarte multe discuții și s-a aprobat o ordonanță de urgență prin care s-a prorogat termenul de aplicare a amenzilor până la 1 octombrie. Pentru că în momentul în care a început să funcționeze acest Radar, așa cum de fapt era normal și ne așteptam, au apărut anumite sincope, au apărut anumite excepții la cadrul general care nu au fost prevăzute în ordonanța inițială. Sunt formate mai multe grupuri de lucru împreună cu mediul de afaceri și inclusiv cu specialiști din IT, pentru că aici apare problema prin care companiile private trebuie să folosească anumite soft-uri pe care le pun la dispoziție IT-știi lor și care trebuie să fie compatibile”, a precizat Lucian Ovidiu Heiuș, în conferința de prezentare a Raportului de activitate al ANAF pentru semestrul I 2022.
El a subliniat că se lucrează la nivelul Ministerului de Finanțe împreună cu sectorul privat pentru a pune toate programele care există pe piață sub o umbrelă comună, astfel încât, începând cu 1 octombrie, să nu mai existe disfuncționalități.
„De exemplu, vă dau o firmă foarte mare care poate într-o zi să emită 1.000 de facturi și în fiecare factură să fie produse cu risc de evaziune ridicat. Și atunci nu le poți introduce manual. Dacă e o firmă care introduce 4-5 facturi, livrează într-o zi, e foarte ușor să introduci manual, dacă îți trebuie niște programe informatice. Noi, la nivelul Ministerului de Finanțe, de data aceasta, cu specialiști din ANAF, cu specialiști din sectorul privat și cu reprezentanți ai oamenilor de afaceri, am luat această decizie de a nu se acorda amenzi și a se da încă două luni ca termen cumva în care ești obligat să-l ai, dar nu ești sancționat dacă nu ai acest cod, și, în același timp, noi lucrăm și încercăm să găsim soluții pentru fiecare caz specific care apare. Cred că sunt pe site-ul ANAF-lui răspunsuri la câteva zeci de întrebări pe care ni le-au pus contribuabilii, dar, în același timp, efectiv lucrăm cu reprezentanții companiilor, cu reprezentanții firmelor private de IT, care lucrează pentru companiile respective și cu specialiștii noștri din IT pentru a omogeniza și a pune toate programele care există pe piață sub o umbrelă comună, iar începând cu 1 octombrie, într-adevăr, să nu mai existe disfuncționalități”, a explicat președintele ANAF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane