Ludovic Orban: Prin însușirea constantă și promovarea activă a valorilor OCDE, România își demonstrează angajamentul ferm de aderare
Telex » Știri 28 octombrie 2020
În contextul vizitei oficiale efectuate la Paris, prim-ministrul Ludovic Orban a avut o întrevedere cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria. Premierul român a susţinut, totodată, o alocuţiune în plenul Consiliului OCDE, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu reprezentanţii permanenţi ai statelor membre, informează un comunicat al Guvernului.
Astfel, în cadrul întrevederii bilaterale cu secretarul general al OCDE, prim-ministrul Ludovic Orban a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de acesta candidaturii României pe parcursul mandatului. Premierul a evidenţiat eforturile ţării noastre pentru demararea procesului extinderii OCDE cu România. În dialogul interactiv cu membrii Consiliului, aceştia au evidenţiat faptul că România a atins gradul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare.
În discursul din cadrul reuniunii plenare, premierul Ludovic Orban a reiterat angajamentul ferm al României de a deveni membru al OCDE, demonstrat prin însuşirea constantă şi promovarea activă a standardelor şi valorilor OCDE, ţara noastră fiind statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a organizaţiei. Prim-ministrul a evocat cooperarea consolidată a României cu OCDE şi participarea sa extinsă la structurile de lucru ale organizaţiei, punctând adoptarea a 47 de instrumente juridice şi solicitarea de aderare la alte 19, cele mai recente vizând integritatea publică, buna guvernanţă, egalitatea de gen şi instituţiile fiscale independente. Între proiectele relevante, a menţionat elaborarea de către OCDE a studiului economic, a revizuirii sistemului de licenţiere, a strategiei naţionale pentru pieţele de capital, precum şi includerea României în ediţia 2021 a documentului „Governance at a Glance”.
Totodată, premierul a subliniat că România este un susţinător ferm al principiului multilateralismului şi al organizaţiilor fundamentate pe principiul ordinii internaţionale bazate pe reguli. A evidenţiat necesitatea adaptării instituţiilor multilaterale prin reguli mai ferme, potrivite contextului economic global, pentru a fi pregătite să răspundă provocărilor majore, precum criza provocată de pandemia de Covid-19. Ludovic Orban a menţionat priorităţile cuprinse în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă pe care Guvernul îl pregăteşte pentru a beneficia de fondurile europene din cadrul Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă. Şeful Executivului a subliniat angajamentul Guvernului pentru realizarea de investiţii în domenii prioritare precum: infrastructură de transport, conectivitate digitală, energie şi tranziţie ecologică, dezvoltare urbană, sănătate, agricultură, educaţie, protecţie socială şi cercetare-inovare.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național