Ludovic Orban: România, printre țările UE cu deficit bugetar mic și contracție economică mai redusă
Telex » Știri 28 august 2020
România este printre ţările din Uniunea Europeană cu cea mai redusă contracţie economică, dar şi cu cea mai mică creştere a deficitului bugetar, iar investiţiile publice sunt cele mai mari din ultimii zece ani, a declarat, la Braşov, într-o conferinţă de presă, premierul Ludovic Orban, citat de Agerpres. „România, pe trimestrul doi, este printre ţările cu cea mai redusă contracţie economică, de 10,5%, raportat, de exemplu, la media celor din zona euro, unde contracţia a fost de 15%. În ce priveşte primul semestru, această contracţie este de 3,9%, ceea ce plasează România printre ţările Uniunii Europene cu cea mai mică contracţie”, a spus premierul.
Conform acestuia, există o tendinţă de revenire a economiei, el menţionând că Guvernul pune în practică planul de relansare şi investiţii prezentat la 1 iulie, pentru care au fost adoptate 95% dintre actele normative necesare pentru implementare. „Sigur că a apărut o creştere a deficitului bugetar. Aceasta este cea mai mică creştere a deficitului bugetar dintre ţările europene. (...) Obiectivul este să menţinem acest deficit la un nivel cât mai jos. Uitaţi-vă ce deficite sunt programate în celelalte ţări europene şi veţi vedea că al nostru, de 8,6%, este unul rezonabil în raport cu cele din alte ţări ale UE, urmând ca, ulterior, prin susţinerea revenirii economice şi reluării creşterii economice, într-un ritm cât mai rapid, să reducem deficitele în 2-3 ani de zile, la un nivel reglementat de Tratatul UE, de maximum 3%”, a spus Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, economia UE are o tendinţă de revenire, iar cea a României depinde de aceasta, el menţionând că 80% dintre schimburile comerciale sunt cu ţări din UE.
Totodată, premierul a precizat că numărul de angajaţi cu contract de muncă, la data de 15 august, era mai mare decât cel înregistrat la 1 ianuarie, înainte de izbucnirea crizei economice provocată de pandemie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice