Lumea are nevoie de investiții anuale de 2.700 miliarde de dolari pentru a ajunge la emisii zero în 2050
Numărul 37, 20-26 sept. 2023 » Lumea în care trăim
Firma de consultanță Wood Mackenzie a estimat că este nevoie de investiții globale de 2.700 miliarde de dolari pe an pentru a ajunge la emisii net zero în 2050 și a evita creșterea temperaturilor cu mai mult de 1,5 grade Celsius în acest secol, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Oamenii de știință au avertizat că lumea trebuie să limiteze creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius în acest secol pentru a evita efectele catastrofale ale schimbărilor climatice. Multe guverne au promis că vor reduce emisiile de carbon la net zero până la mijlocul acestui secol.
Cu toate acestea, raportul Wood Mackenzie arată că majoritatea țărilor nu sunt pe o traiectorie care să le permită să atingă obiectivele de emisii până în 2030, fără a mai vorbi de obiectivele pentru 2050.
Emisii net zero înseamnă reducerea emisiilor la un nivel cât mai apropiat de zero posibil, iar orice emisii rămase vor fi re-absorbite din atmosferă, de exemplu de oceane și păduri.
Wood Mackenzie estimează că decarbonizarea sectorului energetic are nevoie de investiții de 1.900 de miliarde de dolari pe an, iar aceste investiții trebuie majorate cu 150% "sau 2.700 de miliarde de dolari pe an", pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Trei sferturi din aceste investiții sunt necesare în sectoarele furnizării de electricitate și infrastructurii, inclusiv regenerabile și sisteme de transport. "Atingerea obiectivului de 1,5 grade Celsius va fi extrem de dificilă, dar este posibil și depinde în mare parte de acțiunile luate în acest deceniu", a declarat președintele și analistul șef de la Wood Mackenzie, Simon Flowers.
Regenerabilele, precum energia eoliană sau cea fotovoltaică, trebuie să devină principala sursă de aprovizionare cu electricitate a lumii pentru a susține electrificarea transportului și producția de hidrogen verde, susțin analiștii de la Wood Mackenzie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național