Luminița Chivu (INCE): România se află pe locul 7 în UE din punctul de vedere al avuției naționale și pe locul 16 la capitalul produs
Telex » Știri 24 iunie 2022
România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană, din punctul de vedere al capitalului natural - componentă a avuției naționale, dar pe locul 16 din punctul de vedere al capitalului produs, a declarat, la Forumul Economic Național „Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România - Orizont 2040”, directorul Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române, Luminița Chivu, citată de Agerpres. „În ierarhia celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, conform datelor Băncii Mondiale în contextul evaluării avuției naționale, România se situează pe locul 7, cu o valoare de 178 de miliarde de dolari capital natural, comparativ cu locul 16 din punct de vedere al capitalului produs. Dacă din punct de vedere al resurselor ne aflăm pe locuri fruntașe, nu demonstrăm capacitatea de a le pune în valoare”, a spus Luminița Chivu.
Ea a afirmat că valoarea capitalului mediu natural pe cap de locuitor este de 9.149 de dolari, România fiind pe locul 11 în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. „Ne situăm printre primele locuri la cantitățile de materiale extrase: biomasă, minereuri metalifere, minereuri nemetalifere, dar rămânem în continuare pe locuri codașe la valoarea adăugată creată prin prelucrarea acestora în țara noastră”, a subliniat directorul INCE.
Luminița Chivu a atras atenția că resursele, disponibilitatea și capacitatea de valorificare internă a acestora trebuie să reprezinte coloana vertebrală, punctul de pornire în conturarea unui model economic românesc.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național