Luna Dunării
Numărul 12, 14-20 iunie 2016 » Roza vânturilor
Pe parcursul „Lunii Dunării” (10 iunie – 10 iulie 2016), Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Națională „Apele Române”, autoritățile guvernamentale centrale și locale, municipalitățile și organizațiile non-guvernamentale, asociațiile, școlile și grădinițele, comunitățile științifice colaborează, în cadrul unui parteneriat care are ca obiectiv desfășurarea a numeroase activități independente sau comune, pe plan local, național și regional, urmărindu-se conștientizarea populației în legătură cu importanța multiplă a Dunării și a afluenților ei. „Implicarea în organizarea și desfășurarea acestor activități este o ocazie deosebită pentru promovarea imaginii României în lume, a eforturilor pe care țara noastră le întreprinde în vederea conservării fluviului Dunărea”, se precizează într-un comunicat al ministerului de resort.
„Luna Dunării” include marcarea Zilei Dunării, sărbătorită anual la 29 iunie, dată la care se aniversează semnarea Convenției pentru Protecția și utilizarea durabilă a Fluviului Dunărea. Reamintim că, la 29 iunie 1994, statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia și Ucraina), precum și Comisia Europeană au semnat la Sofia (Bulgaria) acest important document, aducând în atenția opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenția a fost semnată de Bosnia și Herțegovina și de Serbia și Muntenegru. Acestea sunt în prezent Părți la Convenție, ceea ce simbolizează faptul că Dunărea nu poate fi gestionată decât printr-o strânsă cooperare internațională. România este depozitarul Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
Manifestări dedicate Zilei Dunării se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorința comună a acestora de a-și uni forțele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial