Luxemburg și România, campioane în UE la egalitatea salarială între bărbați și femei
Numărul 9, 9-15 mar. 2022 » Roza vânturilor
Câștigul orar brut al femeilor din Uniunea Europeană era, în medie, cu 13% sub cel al bărbaților, iar cele mai mici diferențe sunt în Luxemburg (0,7%) și România (2,4%), arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. La polul opus, statele membre cu cele mai mari diferențe salariale între bărbați și femei sunt: Letonia (22,3%), Estonia (21,1%), Austria (18,9%) și Germania (18,3%).
Datele Eurostat mai arată că, în decurs de opt ani, inegalitățile salariale dintre bărbați și femei s-au redus de la 16,4% în 2012, până la 13% în 2020. În cazul României, inegalitățile salariale dintre cele două sexe s-au redus de la 6,9% în 2012, până la 2,4% în 2020.
În luna martie 2021, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind transparența salarială menită să asigure faptul că femeile și bărbații din UE primesc salarii egale pentru o muncă egală. Propunerea stabilește măsuri de asigurare a transparenței salariale, cum ar fi informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă referitor la salariul pe care urmează să îl primească, dreptul de a cunoaște nivelurile de remunerare a lucrătorilor care prestează aceeași muncă, precum și obligații de raportare a diferenței de remunerare dintre femei și bărbați pentru întreprinderile mari. De asemenea, propunerea facilitează accesul la justiție și consolidează mijloacele prin care lucrătorii își pot revendica drepturile. Angajatorilor nu li se va permite să le solicite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă istoricul salarial și, la cererea angajaților, vor trebui să furnizeze date anonimizate referitoare la remunerații. Angajații vor avea, de asemenea, dreptul la despăgubiri pentru discriminarea salarială.
Propunerea Comisiei a fost transmisă Parlamentului European și Consiliului pentru a fi aprobată. După adoptare, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională și pentru a transmite Comisiei textele legislative relevante.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane