MADR: Ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor de animale
Telex » Știri 2 februarie 2024
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în transparență decizională un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea sumei alocate schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2024. Potrivit unui comunicat al MADR, prin noul proiect de act normativ se stabilește valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024, în sumă de maximum 228 milioane lei, credite de angajament, din care 70,680 milioane lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine și 157,320 milioane lei pentru speciile ovine și caprine, respectiv 161,864 milioane lei credite bugetare, din care 50,178 milioane lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine și 111,686 milioane lei pentru speciile ovine și caprine. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.
Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, în sumă de circa 561,571 milioane lei.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.
Proiectul de act normativ vizează promovarea creșterii animalelor, prin încurajarea exploatării animalelor de reproducție de rasă pură și a porcilor de reproducție hibrizi. „Astfel, sprijinirea acestei activități constituie o pârghie pentru creșterea viabilității fermelor prin stabilizarea veniturilor fermierilor și eliminarea discrepanțelor și disparităților între categorii de ferme, sectoare agricole și teritorii, dar și pentru asigurarea menținerii producției agricole concomitent cu îmbunătățirea performanțelor economice și creșterea veniturilor pentru fermele mici/medii/de familie”, se menționează în comunicat.
Proiectul poate fi consultat AICI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru