MADR: Mierea, vinul și carnea de bovine, pe lista produselor agroalimentare românești care ar putea fi exportate în China
Telex » Știri 2 august 2019
Mierea, vinul şi carnea de bovine se află pe lista produselor agroalimentare româneşti care ar putea fi exportate în China, iar transportul acestor mărfuri din România s-ar putea face folosind trenul expres dintre China şi Uniunea Europeană, prin portul Piure, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul Petre Daea a primit o delegaţie a Republicii Populare Chineze condusă de Jiang Yu, ambasadorul Chinei în România, întâlnire la care a participat şi Roxana Zarma, directorul general al Direcţiei generale Afaceri europene şi Relaţii internaţionale. „Principalele teme au vizat aspecte privind exportul produselor agroalimentare în China, deschiderea pieţei chineze pentru produsele româneşti, cum ar fi mierea, vinul, floarea soarelui, carnea de bovine şi identificarea unor soluţii pentru transportul mărfurilor, consolidarea cooperării pentru transferul de tehnologie şi a investiţiilor chinezeşti în România, precum şi stimularea schimburilor comerciale”, se arată în comunicat MADR.
Ambasadorul Chinei a precizat că agricultura reprezintă unul dintre domeniile importante de colaborare bilaterală dintre cele două ţări, adăugând că se doreşte o mai bună prezenţă a produselor agroalimentare româneşti pe piaţa din China, la expoziţiile şi târgurile de profil. Jiang Yu a menţionat că apreciază competitivitatea produselor româneşti şi că există deschidere pentru piaţa chineză, cu respectarea criteriilor privind calitatea şi cantitatea, subliniază MADR.
În cadrul întâlnirii, Jiang Yu a prezentat existenţa unui plan ambiţios pentru transportul mărfurilor din România folosind trenul expres dintre China şi Uniunea Europeană, prin portul Pireu. De asemenea, au fost expuse avantajele tehnologice de care beneficiază agricultura chineză, privind sistemele de irigaţii şi utilajele agricole, iar partea chineză şi-a manifestat interesul pentru consolidarea cooperării în tehnologia şi industria agricolă în vederea obţinerii unor avantaje mutuale, un model în acest sens fiind Parcul Ştiinţific şi Tehnologic pentru Agricultură China-România.
Potrivit datelor INS, prelucrate de MADR, în anul 2018, România a exportat în China o cantitate de 3.112,91 tone de produse agroalimentare, în valoare de 8,173 milioane de euro, dar a importat 28.018,77 tone de alimente în valoare de 47,464 milioane euro. Vinurile, laptele, carnea de porc proaspătă sau refrigerată, fructele, produsele de patiserie şi de brutărie şi ciocolata au fost printre cele mai exportate produse româneşti pe piaţa chineză.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice