MADR: Noi modalități de sprijin pentru fermierii din zootehnie
Telex » Știri 3 august 2022
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că, în urma unei întâlniri de lucru între ministrul Petre Daea și reprezentanții fondurilor de garantare și ai CEC Bank, pentru a veni în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic, care s-au confruntat cu efectele nefavorabile ale pandemiei COVID-19, ale evoluției pestei porcine africane, ale creșterii prețurilor la utilități (energie, gaze naturale), s-a convenit acordarea de credite beneficiarilor Ajutorului Național Tranzitoriu și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pe baza Adeverinței emise acestora de către APIA. Valoarea creditului va fi cea rezultată din Adeverința APIA, iar 80% din valoarea creditului va fi acoperită cu garanția fondurilor de garantare (opțional). Dobânda finală aplicată beneficiarilor nu va depăși nivelul ROBOR 6 luni + 2%.
De asemenea, s-a convenit acordarea de credite pentru constituirea stocurilor de materii prime furajere necesare pentru asigurarea continuității activității până la noua recoltă și a securității alimentare a populației. În conformitate cu prevederile legislației în vigoare și ținând cont de interesul manifestat de participanții la întâlnire, creditele vor fi acordate în următoarele condiții: ▪ dobânda maximă va fi la nivelul ROBOR la 6 luni + o marjă de 2 puncte procentuale; ▪ valoarea creditelor acordate beneficiarilor va fi de maximum 3 milioane euro; ▪ garanția fondurilor de garantare este una expresă, necondiționată și irevocabilă, aceasta reprezentând 80% din valoarea creditului, dar fără a depăși 2,5 milioane euro, fiind acordată fără a implica elemente de ajutor de stat.
Fondurile de garantare au confirmat că au capacitatea necesară pentru a acorda garanții și altor bănci, care vor finanța în aceleași condiții fermierii din sectorul zootehnic.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național