MADR: Peste 22 de milioane de euro pentru cultivarea legumelor în spații protejate
Telex » Știri 28 august 2023
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) continuă programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru perioada de extrasezon (toamnă-iarnă 2023-2024), fondurile alocate pentru acest sprijin fiind de peste 22 de milioane de euro, potrivit unui proiect de HG publicat pe site-ul instituției, informează Agerpres. Astfel, legumicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum de 1.000 de euro/1.000 mp/beneficiar pentru cultivarea de tomate, ardei gras sau lung, gogoșari, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde în spații protejate.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 109,373 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 22,1 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2024.
Potrivit proiectului, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, respectiv: producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2024; producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale; producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de legume în spații protejate, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate: să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre; să utilizeze o suprafață cumulată de spații protejate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde; să marcheze suprafața prevăzută, la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripția "Program susținere legume, perioada 2023-2024", să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii de legume.
De asemenea, ei trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu legume în spațiile protejate în anul 2023, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, să facă dovada obținerii producției minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare și să obțină legume care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.
"Pentru suprafața prevăzută de 1000 mp se acceptă o o diferență de -50 mp rezultați în urma verificării în teren a suprafeței cultivate cu legume", se precizează în proiectul de act normativ.
Producțiile minime pe care trebuie să le obțină benficiarii sunt: 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar; 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți; 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi; 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată; 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac; 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.
Potrivit proiectului MADR, cererile se vor depune în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.
Valorificarea producției se va face în perioada 1 noiembrie 2023 - 31 ianuarie 2024, iar plățile se vor efectua după data de 26 februarie 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale