MADR: Prețurile celor 14 produse alimentare de bază au scăzut deja cu până la 50%
Telex » Știri 4 august 2023
Prețurile celor 14 produse alimentare de bază au scăzut deja cu până la 50%, susțin reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), după intrarea în vigoare, la 1 august, a OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, relatează Agerpres. Analiza prețurilor din supermarket-uri evidențiază faptul că scăderile substanțiale de preț se înregistrează la produse cum ar fi: pâinea, uleiul și cartofii, urmate de brânza telemea, mălai, făină albă și zahăr, arată MADR.
Actul normativ vizează limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul scăderii prețurilor pentru aceste categorii de produse și, implicit, cu scopul creșterii puterii de cumpărare a populației.
"Mă bucur să văd că măsurile luate prin acest act normativ au un impact pozitiv asupra economiei românești și că, împreună cu reprezentanții supermarket-urilor, producători și procesatori, am reușit să găsim o soluție viabilă care a dus la stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază și la creșterea puterii de cumpărare pentru românii cu venituri mici și medii. (...)", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, într-un comunicat.
Reamintim că alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate și agreate cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialități; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu "000" 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăți; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă); cartofi proaspeți albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.
Procedura de formare a prețului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.
Nerespectarea prevederilor constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune și se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale