MADR: Proiectul privind stoparea creșterii prețurilor la produsele alimentare de bază, în dezbatere publică
Telex » Știri 28 iunie 2023
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat pe site-ul instituției, în secțiunea „Transparență Decizională”, un proiect de OUG prin care se propune limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul stopării creșterii prețurilor pentru aceste categorii de produse.
Potrivit prevederilor actului normativ, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:
♦ maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
♦ maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale;
♦ maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
Conform unui comunicat al MADR, lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată și agreată cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanței de urgență, cuprinde: ▪ pâine albă simplă 300-500 grame, fără specialități; ▪ lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1l; ▪ brânză telemea de vacă vrac; ▪ iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 gr.; ▪ făină albă de grâu ”000” 1 kg; ▪ mălai 1 kg; ▪ ouă găină calibru M 10 buc.; ▪ ulei de floarea soarelui 1 l; ▪ carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui; ▪ carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc; ▪ legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia; ▪ fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă; ▪ cartofi proaspeți albi vrac; ▪zahăr alb tos 1 kg.
MADR precizează că propunerile incluse în proiectul de act normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.
Proiectul de OUG poate fi consultat aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice