MADR: Solicitările de finanțare pentru investiții în noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile pot fi depuse din 20 noiembrie
Telex » Știri 20 noiembrie 2023
Solicitările de finanțare pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din sectorul agricol și al industriei alimentare se vor putea depune începând de astăzi, 20 noiembrie, până la 15 decembrie 2023, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres. Alocarea stabilită pentru 2023 este de 150 de milioane de euro, aceasta fiind în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii.
Astfel, vor fi alocate 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 10 milioane de euro pentru energie eoliană și 90 de milioane de euro pentru energie solară; 50 de milioane de euro, din care pentru energie eoliană 10 milioane de euro, iar pentru energie solară de 40 milioane de euro, pentru capacități instalate mai mari de 1MW.
Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă, iar potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20.000.000 euro/ beneficiar.
Solicitările de finanțare prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare se pot depune pe www.afir.ro.
Schema de ajutor de stat se finanțează din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Administratorul schemei de ajutor de stat este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AFIR.
MADR precizează că, pentru energie eoliană, finanțarea este de maximum 1.400.000 de euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maximum 700.000 euro/ MW capacități instalate mai mari de 1 MW.
Pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de până la 500.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.
Beneficiarii eligibili: întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, societățile agricole, precum și organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare. Versiunea finală a Ghidului solicitantului, versiunea 3, aplicabilă sesiunii deschise în intervalul 20 noiembrie - 15 decembrie 2023, include o serie de clarificări și completări privind domeniul de aplicare, categoria de beneficiari, eligibilitatea proiectului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională