Mai multe bănci europene finanțează cu 4 miliarde de euro proiectele de oprire a poluării cu plastic a oceanelor
Numărul 6, 16-22 feb. 2022 » Roza vânturilor
Mai multe bănci europene de dezvoltare au decis să își dubleze finanțarea, până la 4 miliarde de euro, pentru eforturile globale destinate opririi poluării cu plastic a oceanelor lumii, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Inițiativa pentru Oceane Curate este condusă de băncile de dezvoltare din Franța și Germania, alături de Banca Europeană de Investiții (BEI). La un summit care a avut loc zilele trecute la Brest (Franța), Inițiativa pentru Oceane Curate a decis să își majoreze ținta de finanțare până la 4 miliarde de euro la finele lui 2025, în loc de 2 miliarde de euro, inițial, din care 80% a fost alocată deja.
Aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri din plastic ajung în oceanele lumii în fiecare an, cea mai mare parte fiind aruncată pe pământ, dar care ajunge în râuri, amenințând mediul marin și comunitățile care se bazează pe mare pentru a-și asigura mijloacele de trai.
„Oceanele sunt supuse unor presiuni severe: sunt poluate, murdărite, pescuite excesiv, iar bogăția lor de specii este grav compromisă”, susține directorul general de la Banca Germană de Dezvoltare (KfW), Stefan Wintels.
Cele 1,6 miliarde de euro au fost alocate deja în cadrul Inițiativei pentru Oceane Curate sub forma unor finanțări pe termen lung pentru proiecte care limitează aruncarea plasticului, a microplasticului și a altor deșeuri printr-o gestionare mai bună a deșeurilor și a apelor reziduale. Îmbunătățirea gestionării deșeurilor în țările în curs de dezvoltare, care găzduiesc unele din cele mai dens populate și în creștere rapidă orașe, ar ajuta, de asemenea, ca aproximativ 1,5 milioane de tone de microplastic să ajungă în apele maritime în fiecare an.
Condusă de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD), Banca germană de dezvoltare (KfW) și Banca Europeană de Investiții (BEI), Inițiativa pentru Oceane Curate include banca de stat din Italia, Cassa Depositi e Prestiti (CDP), Banca națională de promovare din Spania (ICO) și, începând de zilele trecute, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial