Mai multe măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de siguranță a participanților la trafic, adoptate de Guvern
Telex » Știri 1 septembrie 2023
Mai multe măsuri pentru asigurarea și îmbunătățirea condițiilor de siguranță a participanților la trafic au fost adoptate printr-un act normativ, fiind propuse măsuri în sarcina administratorului drumurilor cu privire la prevenirea riscului căderilor de arbori pe partea carosabilă și la identificarea și notificarea proprietarilor sau administratorilor terenurilor pe care există potențialul de căderi de arbori, informează Ministerul Transporturilor, într-un comunicat citat de Agerpres. Totodată, documentul prevede creșterea gradului de conștientizare a acestora în privința utilizării drumurilor închise sau restricționate.
"La propunerea Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, în ședința de Guvern ce s-a desfășurat astăzi, 31 august 2023, a fost aprobată Ordonanța Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr 43/1997 privind regimul drumurilor. Prin actul normativ adoptat se urmărește asigurarea și îmbunătățirea condițiilor de siguranță a participanților la trafic, precum și creșterea gradului de conștientizare a acestora în privința utilizării drumurilor închise sau restricționate", se menționează în comunicat.
Conform sursei citate, pentru respectarea și aplicarea acestor deziderate și pentru prevenirea unor posibile evenimente rutiere ale căror consecințe pot fi atât cu daune materiale, cât și cu victime, a rezultat necesitatea modificării și completării OG nr 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare în sensul introducerii unor măsuri de natură preventivă și sancționatorie în cazul nerespectării dispozițiilor legale.
"Sunt propuse măsuri în sarcina administratorului drumurilor cu privire la prevenirea riscului căderilor de arbori pe partea carosabilă și la identificarea și notificarea proprietarilor sau administratorilor terenurilor pe care există potențialul de căderi de arbori", se menționează în comunicat.
Totodată, sunt propuse măsuri operative în sarcina administratorului drumului de a degaja drumul de arborii căzuți pe partea carosabilă și de a curăța și toaleta arborii îngreunați de apă, zăpadă sau ploaie înghețată abundentă, care împiedică sau îngreunează circulația rutieră conducând la un pericol major de producere a unor evenimente rutiere cu consecințe grave sau foarte grave.
În plus, pentru a limita și preveni efectele cauzate de arbori sau orice alte plantații prin cădere pe partea carosabilă, se interzice orice plantație în zona de siguranță, cu excepția celor înființate sau îngrijite de administratorul drumului, care, de regulă, sunt plantații de protecție împotriva înzăpezirilor.
Pachetul de măsuri propuse vine să completeze acțiunile ocoalelor silvice și să asigure, într-o mai mare măsură, condițiile de siguranță a circulației. De asemenea, sunt propuse măsuri pentru creșterea gradului de conștientizare a utilizatorilor de a nu circula pe drumuri închise sau restricționate fără a avea dreptul legal de a circula pe acele drumuri.
În cazul în care un utilizator produce un eveniment rutier sau rămâne blocat, trebuie să suporte consecințe pecuniare pentru fapta sa prin decontarea costurilor echipei de intervenție a administratorului drumului, care ar putea fi întârziată de la participarea la alte evenimente rutiere.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național