Mai multe state europene, inclusiv România, solicită BEI să majoreze finanțarea pentru sectorul apărării
Telex » Știri 19 martie, 9:24
Germania și Franța s-au alăturat altor 12 state membre ale UE, prin care se numără și România, care cer Băncii Europene de Investiții (BEI) să își majoreze finanțarea pentru sectorul apărării, ca o modalitate pentru a consolida securitatea blocului comunitar în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Aceste țări au trimis o scrisoare, datată 17 martie, către președintele BEI, Nadia Calvino, președintele Consiliului European, Charles Michel, și premierul belgian, Alexander De Croo, în care cer o nouă strategie de finanțare, susține Bloomberg care a consultat o copie a acestei scrisori. Liderii europeni urmează să se reunească în perioada 21-22 martie pentru a discuta aspecte ce țin de securitate, inclusiv rolul BEI în pregătirea apărării blocului comunitar.
"Trebuie să analizăm diferite posibilități care ar permite BEI să investească în activități care au legătură cu sectorul apărării, dincolo de actualele proiecte cu dublă utilizare. Asta ar însemna discuții și re-evaluarea actualelor definiții ale proiectelor cu dublă utilizare și a listei activităților excluse precum și regândirea politicilor de creditare către industria de apărare și a altor elemente restrictive", se precizează în scrisoarea consultată de Bloomberg.
Liderii din Finlanda, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia au semnat scrisoarea.
Anterior, Bloomberg a informat că BEI, instituție denumită și brațul financiar al UE, a avut discuții cu Executivul comunitar și alți decidenți cu privire la începutul investițiilor în companii care realizează produse de apărare.
În scrisoarea lor, liderii statelor membre susțin că o nouă politică din partea BEI ar putea avea un "efect de semnal" care ar aduce noi investiții private și ar face acest tip de credite mai acceptabil pentru piețele financiar și bănci.
"În prezent, finanțarea BEI în domeniul securității și apărării este, totuși, limitată la proiectele cu dublă utilizare. Inițiativa Europeană Strategică de Securitate a BEI și recentul Fond european de apărare (EIF) sunt inițiative binevenite dar acestea formează doar o mică parte din activitățile actuale ale BEI", se mai arată în scrisoarea consultată de Bloomberg.
Cu bilanț total de 544,6 miliarde de euro (590,78 miliarde de dolari), BEI este cea mai mare instituție financiară multilaterală din lume în funcție de active, cu împrumuturi acordate și promise de 562 miliarde de euro în 2022, față de cele 171 miliarde de dolari ale Băncii Mondiale. Este un jucător cheie în finanțarea tranziției ambițioase a Europei către zero emisii de dioxid de carbon și o economie mai digitalizată, dar nu poate finanța producția de arme sau infrastructură pentru scopuri militare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial