Mai multe state europene solicită Bruxelles-ului să reformeze legislația comunitară în domeniul concurenței
Telex » Știri 7 februarie 2020
Autorităţile de la Paris, Berlin, Roma şi Varşovia au solicitat Bruxelles-ului să reformeze legislaţia europeană în domeniul concurenţei, pentru ca firmele europene să poată face faţă companiilor chineze şi giganţilor americani din domeniul digital, potrivit unui document consultat de AFP, informează Agerpres. Astfel, într-o scrisoare adresată vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margrethe Vestager, miniştrii Economiei din Franţa, Germania, Italia şi Polonia îi solicită să adopte „un plan de lucru în săptămânile următoare”.
Confirmând primirea acestei scrisori, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Arianna Podesta, a declarat într-o conferinţă de presă că „toate contribuţiile vor fi luate în calcul în cursul dezbaterilor”.
În cursul lunii decembrie, Margrethe Vestager a promis că va actualiza regulile în domeniul concurenţei, vechi de două decenii, în ideea de a lua în calcul globalizarea şi digitalizarea. Însă, până acum, oficialul CE nu a oferit detalii cu privire la calendarul pe care îl are în vedere. Într-un interviu acordat luna trecută pentru AFP, Margrethe Vestager a declarat că a învăţat „să nu avanseze niciodată o dată precisă deoarece altfel toată lumea se va concentra pe respectarea calendarului şi nu pe calitatea muncii”.
„Natura concurenţei s-a schimbat”, subliniază în scrisoarea lor ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, şi omologul german, Peter Altmaier, cărora li s-a alăturat ministrul polonez Jadwiga Emilewicz şi ministrul italian al Dezvoltării Economice, Stefano Patuanelli. „Companiile europene trebuie în prezent să facă faţă unor companii străine care beneficiază uneori de ajutoare de stat substanţiale şi de pieţe interne protejate, uneori într-o măsură foarte mare”, scriu miniştrii. În aceste context, miniştrii menţionaţi cer Comisiei să „propună o versiune revizuită a controalelor vizând concentrările”, obiectivul fiind facilitarea fuziunilor între marile companii europene pentru a putea forma giganţi demni de această denumire pe plan mondial. De asemenea, miniştrii mai vor „linii directoare pentru crearea de întreprinderi mixte europene” care să permită firmelor din UE, şi în special IMM-urilor precum şi start-up-urilor, să aibă o idee mai clară cu privire la ceea ce poate fi autorizat sau nu.
Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, şi comisarul pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, urmează să prezinte la data de 10 martie un plan pentru strategia industrială a UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane