Mai mulți oficiali de la BCE recunosc că riscurile inflaționiste s-au înmulțit
Telex » Știri 22 septembrie 2021
Oficialii Băncii Centrale Europene consideră în continuare că recenta creștere a inflației este un fenomen temporar, dar un număr din ce în ce mai mare dintre aceștia par să recunoască faptul că riscurile la adresa creșterii prețurilor ar putea depăși estimările lor relativ benigne, transmite Reuters, preluată de Agerpres. În august, rata inflației în zona euro a ajuns la 3%, cu mult peste ținta de 2% avută în vedere de BCE și ar putea urca până la 3,5% în luna noiembrie, dar, cu toate acestea, instituția de la Frankfurt se așteaptă la o scădere rapidă în următorii ani, ceea ce va duce ritmul de creștere a prețurilor sub nivelul de 2%.
Cu toate acestea, creșterea prețurilor la materii prime, problemele apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare și înmulțirea semnalelor referitoare la o criză a forței de muncă pun sub semnul întrebării prognozele oficialilor BCE cu privire la creșterea prețurilor de consum.
Zilele trecute, vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a reiterat scenariul de bază al BCE, dar a atras atenția asupra înmulțirii riscurilor și a avertizat că BCE trebuie să fie „foarte atentă” pentru că riscurile create de creșterile temporare ale prețurilor riscă să devină permanente.
„Unele țări din Europa au o indexarea a pensiilor și salariilor în sectorul public legată de inflație”, a declarat Luis de Guindos la o conferință online organizată de Financial Times. „Acest lucru ar trebui evitat pentru că dacă ai o indexare clară a economiei la evoluția unor șocuri temporare... atunci poți converti această evoluție temporară în sus a inflației în ceva care este mult mai permanent. Și asta este ceva ce ar trebui să evităm”, a spus Luis de Guindos. De asemenea, vicepreședintele BCE a avertizat că prețurile la materiile prime și blocajele de producție riscă să creeze efecte secundare asupra inflației.
La rândul său, guvernatorul Băncii centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a recunoscut că majorarea reală a prețurilor ar putea depăși prognozele BCE, dar a adăugat că acest lucru nu ar trebui să forțeze BCE să înăsprească politica monetară.
„Am acceptat că există un risc în creștere în ceea ce privește inflația. Cu toate acestea, în trecut, am supraevaluat inflația (pe partea superioară), așteptând că se va îndrepta spre 2% pe termen mediu”, a spus Yannis Stournaras într-un interviu pentru Politico.
În cea mai mare parte a ultimului deceniu, BCE nu a reușit să atingă ținta de inflație, iar acum factorii de decizie susțin că BCE nu trebuie să se grăbească și ar trebui chiar să tolereze o depășire modestă a țintei de inflație pentru a se asigura că nu înăsprește prematur politica monetară.
Potrivit celor mai recente date Eurostat, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna august până la 3,2%, de la 2,5% în luna iulie, țările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Lituania și Polonia (toate cu 5%), urmate de Ungaria (4,9%), Belgia (4,7%) și România (4%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial