Mâine, 1 octombrie, Ziua internațională a cafelei
Telex » Știri 30 septembrie 2019
Ziua internațională a cafelei se sărbătorește la 1 octombrie din 2015, când Organizația Internațională a Cafelei a lansat evenimentul la Milano, informează Mediafax. Evenimentul dedicat uneia dintre cele mai populare băuturi din lume promovează și sărbătorește cafeaua atrăgând atenția asupra exploatării responsabile a acestui produs.
Nu mai puțin de 400 de miliarde de cești de cafea se estimează că se consumă anual în lume. Peste 50 de țări produc prețioasele boabe în America de Sud și Centrală, în Asia, Africa și Caraibe. În medie, o persoană care bea cafea consumă aproximativ trei cești și jumătate pe zi din băutura preferată.
Țările scandinave conduc în ceea ce privește consumul de cafea pe locuitor la nivel mondial. Se estimează că în Finlanda o persoană a băut peste patru cești de cafea pe zi, în 2016, fiind raportată o cantitate medie de peste 12 kg de cafea consumate într-un an de persoană.
Potrivit platformei Trycoffee, Brazilia exportă aproape jumătate din cafeaua care se consumă în lume.
Peste 100 de specii de cafea sunt cunoscute în lume dar numai două sunt mai răspândite, Arabica și Robusta (coffea canephora). Prima este cea mai răspândită și este cultivată la peste 600 de metri altitudine, fiind preferată de cei care pregătesc sortimetele gourmet. Cea de-a doua este adaptată regiunilor mai joase, fiind în mod obișnuit mai ieftină cu 40%-50%. Aproximativ 75% din cafeaua produsă în lume este Arabica. Robusta are un conținut de cofeină mai mare, fiind folosită mai ales pentru cafeaua instant.
Prima mențiune românească a cafelei se găsește în cronica lui Ion Neculce, „O samă de cuvinte”, și redă o scenă petrecută la începutul secolului XVI, când logofătul moldovean Ioan Tăutu a fost servit cu cafea într-o vizită la Constantinopole, unde acesta nu a știut cum să o bea: „Și așè vorbăscu oamenii, că l-au pus viziriul de au ședzut înaintea viziriului pre măcat, și n-au fost având mestei la nădragi, că, trăgându-i cibotile, numai cu colțuni au fost încălțat. Și dându-i cahfè, nu știè cum o va bè. Și au încept a închina: «Să trăiască împăratul și viziriul!». Și închinând, au sorbit felegeanul, ca altă băutură”.
În România consumul de cafea este de 2 kg de persoană pe an, mai mic decât media europeană, de aproximativ 3 kg/an.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale