Majorarea resurselor FMI a fost aprobată de Comitetul executiv
Telex » Știri 9 noiembrie 2023
Comitetul executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat propunerea de majorare cu 50% a resurselor, în funcție de participațiile deținute la FMI de cele 190 de state membre, transmit Kyodo și Reuters, preluate de Agerpres. Propunerea urmează în mare măsură un plan sprijinit de SUA care va spori resursele de creditare ale FMI, dar va întârzia orice creștere a participațiilor Chinei, Indiei, Braziliei și altor economii emergente în creștere rapidă. Dar Comitetul executiv a cerut un calendar accelerat privind opțiunile pentru realinierea formulei de calculare a cotelor FMI până în iunie 2025.
Instituția a precizat că majorarea cu 50% a resurselor, echivalentul a aproximativ 314 miliarde de dolari la actualele rate de schimb, nu va spori capacitatea generală de creditare, de aproximativ 1.000 miliarde de dolari, dar va schimba compoziția spre resurse mai permanente.
Majorarea cotelor "va ajuta la prezervarea unor resurse adecvate, solide ale FMI, esențiale pentru protejarea stabilității financiare globale și pentru a răspunde potențialelor nevoi ale statelor membre, într-o lume plină de incertitudini și predispusă la șoc", a afirmat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. În prezent, cele mai mari participații la FMI sunt deținute de Statele Unite (17,4% din cotele parte), Japonia (6,5%) și China (6,4%).
În mod obișnuit FMI revizuiește cotele la fiecare cinci ani. Planul de majorare a resurselor FMI este destinat acordării de asistență statelor emergente și în curs de dezvoltare care sunt afectate de lipsa de finanțare în contextul pandemiei și al altor dificultăți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională