„Mâncăm și trăim românește” - târg de produse agroalimentare în curtea Ministerului Agriculturii, cu ocazia zilei de 1 Decembrie
Telex » Știri 29 noiembrie 2019
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) îşi deschide astăzi porţile pentru a găzdui o expoziţie cu vânzare de produse agroalimentare româneşti, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, informează Agerpres. În acest context, ministrul Nechita-Adrian Oros va înmâna grupurilor aplicante dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru cele două produse recent recunoscute, „Cârnaţi de Pleşcoi” şi „Telemea de Sibiu”.
Cei interesaţi vor avea posibilitatea de a achiziţiona produse recunoscute şi în curs de recunoaştere pe scheme de calitate naţionale şi europene. De asemenea, vor fi expuse spre vânzare produse din lapte şi carne, dulceţuri, miere şi produse ale stupului, zacuscă etc.
Vizitatorii târgului de 1 Decembrie, „Mâncăm şi trăim româneşte”, sunt invitaţi să descopere gustul bucatelor din diferite regiuni ale României, brânză, smântână, caşcaval, telemea, brânză de burduf în coajă de brad şi în membrană naturală, caş, cârnaţi de porc, slănină afumată, caltaboş, jumări, cârnaţi de casă, drob de porc, lebăr, tobă de casă, jambon afumat, muşchi afumat, salată icre crap sau ştiucă, batog sau pastramă, macrou afumat la rece, sardeluţe, păstrăv afumat în cobză de brad, cozonac, prăjituri, pită coaptă pe vatră, siropuri, gemuri, dulceţuri din fructe, băuturi spirtoase şi vinuri.
Târgul va fi deschis de vineri până duminică, între orele 10:00 - 17:00.
În prezent, România deţine şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni - IGP (2011), Salam de Sibiu - IGP (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei - IGP (2017), Scrumbie de Dunăre afumată - IGP (2018), Cârnaţi de Pleşcoi (2019) şi Telemea de Ibăneşti Denumire de Origine Protejată (2016), respectiv Telemea de Sibiu - Indicaţie Geografică Protejată.
Potrivit directorului general al Direcţiei de industrie alimentară din MADR, Amelia Elena Rus, alte patru dosare au fost trimise în analiză la Comisia Europeană pentru obţinerea înregistrării pe sisteme de calitate europeană, respectiv Caşcavalul de Săveni, Salata de icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap şi Plăcinta dobrogeană. „Alte 11 produse au fost identificate cu potenţial de recunoaştere la nivelul Uniunii Europene, iar la Direcţia de industrie alimentară mai sunt alte două produse. Practic, în cei peste doi ani s-au identificat peste 300 de produse tradiţionale cu care ne putem mândri la Uniunea Europeană. În perioada 2017-2019 au fost întregistrate şi 9 băuturi spirtoase la nivelul UE, precum Pălinca, Ţuica de Argeţ, Ţuica Zetea de Medieşu Aurit, Horinca de Cămârzana, Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea şi Vinars Segarcea”, a spus recent Elena Rus, într-o conferinţă de presă. Printre produsele identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european se află: Telemeaua de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane