Mara Roman (Reprezentanța CE în România): România a primit deja 9,3 miliarde de euro din PNRR, 30% din fondurile alocate
Telex » Știri 21 martie, 9:41
România a primit deja 9,3 miliarde de euro din PNRR, 30% din fondurile alocate, în contul pre-finanțării și al primelor două cereri de plată validate de Comisia Europeană, a declarat, miercuri, Mara Roman, șefa adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România, la Conferința anuală privind implementarea PNRR, relatează Agerpres. "România a primit deja 9,3 miliarde de euro din PNRR, 30% din fondurile alocate, în contul pre-finanțării și al primelor două cereri de plată validate de Comisia Europeană. Vedem deja în țară proiecte finanțate de PNRR, proiecte în beneficiul direct al cetățenilor României. Astfel, se lucrează la Autostrada Unirii cu sprijinul Uniunii Europene; România se reîmpădurește, cu sprijinul Uniunii Europene; infrastructura școlară se dezvoltă și se digitalizează, cu sprijinul Uniunii Europene; clădiri publice și rezidențiale sunt renovate, consolidate seismic și devin mai eficiente energetic cu sprijinul Uniunii Europene. Important este ca toți banii europeni din PNRR să ajungă în economie și ca proiectele angajate să fie finalizate până în 2026. Comisia Europeană este și va rămâne un partener constant al României în procesul de implementare a Planului Național dar și dincolo de el în ceea ce realizăm împreună, zi de zi, în cadrul proiectului european", a spus Mara Roman.
Ea a menționat că țara noastră s-a angajat prin PNRR, prin intermediul a 507 ținte și jaloane de îndeplinit până în 2026, la un amplu proces de investiții și reforme structurale. "Acestea sunt menite să susțină Romania și celelalte state membre în procesul de redresare după multiplele crize cu care Uniunea Europeană s-a confruntat in ultimii ani, dar și să așeze România ferm pe traiectoria viitorului și a unei economii competitive digitale și sustenabile, în beneficiul cetățenilor. Trăim într-un context geopolitic complicat, căruia la nivelul Uniunii Europene i se adaugă provocări demografice, provocări legate de combaterea și adaptarea la schimbările climatice și de impactul economic al acestora. Astfel, așezarea statelor membre pe un fundament economic solid este crucială pentru reziliența Uniunii în fața provocărilor de orice natură cu care ne-am putea confrunta pe viitor. Este importantă și pentru România, unde reziliența economică și societală sunt factori importanți de stabilitate, în condițiile în care țara se află în vecinătatea directă a războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina", a afirmat Mara Roman.
Ea a mai declarat că PNRR reprezintă o oportunitate istorică pentru societatea și economia României. România are la dispoziție 28,5 miliarde de euro pentru realizarea de reforme și investiții in digitalizarea administrației, în reformarea sistemelor educației și a sănătății, în simplificarea administrativă pentru mediul de afaceri. PNRR include în același timp soluții pentru asigurarea unui transport urban nepoluant, pentru producția de energie curată sau creșterea eficienței energetice. Acestea pot genera valoare adăugată în România, creând locuri de muncă, noi aptitudini și venituri la buget. În același timp, tranziția verde are în contextul războiului din Ucraina o importantă valență de securitate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial