Marcel Boloș: 8 miliarde de lei, economisiți prin implementarea unor noi măsuri fiscale în sectorul public
Telex » Știri 24 octombrie 2023
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut, marți, la Alba Iulia, că prin implementarea unor noi măsuri fiscale, cum ar fi limitarea și plafonarea cheltuielilor în sectorul public, se vor economisi până la sfârșitul anului 8 miliarde de lei, iar astfel România nu riscă blocarea fondurilor europene, relatează Agerpres. Întrebat de jurnaliști despre noile măsuri fiscale pe care le pregătește Guvernul, ministrul Finanțelor a precizat că acestea privesc doar sectorul public și doar ceea ce este legat de cheltuielile publice. "Noi, statul, în continuarea eforturilor pe care le-am făcut până acum, facem în continuare aceleași eforturi pentru ca ținta noastră de deficit bugetar să fie conform cu angajamentele asumate în relația cu Comisia Europeană și să nu riscăm suspendarea fondurilor. Ce ar însemna ca România, anul viitor, să aibă 5.000 de șantiere fără fonduri europene? Nu cred că ar fi de bun augur, fiind un an care, totuși, este un an sensibil din punct de vedere al alegerilor. Dar, dincolo de acest lucru, avem datoria morală să facem tot ce ține de noi ca să nu riscăm blocarea fondurilor europene, adică să nu riscăm să nu mai putem face proiectele de infrastructură de apă, canalizare, de asfaltare de străzi, construcția de autostrăzi, căi ferate. Toate acestea sunt proiecte de infrastructură vitale pentru modernizarea României", a spus Marcel Boloș.
Ministrul a precizat că este vorba de măsuri legate de limitarea și plafonarea cheltuielilor.
"Aici, avem în vedere atât cheltuielile de funcționare ale statului, cât și, dacă vă referiți la celebrele cheltuieli care țin de festivaluri, concerte, evenimente, acestea vor fi chiar interzise, cu excepția celor care privesc sfârșitul de an și a celor care sunt dedicate zilelor oficiale ale unităților administrativ-teritoriale. Din analizele pe care le-am făcut, cheltuielile autorităților locale și ale aparatului bugetar în ultima lună din an sau chiar începând cu luna noiembrie au ajuns la de trei, patru ori media lunară din cursul anului. Este nefiresc să stăm cu acest pericol pe care îl avem legat de ținta de deficit bugetar și să ne trezim la sfârșitul anului că, din cauza acestor categorii de cheltuieli, România și-a luat asupra-și riscul acesta de blocare a fondurilor europene. Ar fi total nefiresc să compromitem șansa de dezvoltare și de implementare a investițiilor pentru generațiile viitoare și pentru ceea ce înseamnă modernizarea României pe termen lung", a menționat Marcel Boloș.
Ministrul a explicat că se instituie regula plafonării, respectiv a încadrării în plafoanele care provin din cursul anului, pentru a se evita creșterea de trei, patru ori a cheltuielilor.
"Vă dau un exemplu: la cheltuielile de funcționare ale statului, bunuri și servicii cum le spunem noi, la o medie lunară de 1,1 miliarde lei, în lunile noiembrie-decembrie depășesc 4,5 miliarde lei. Or, în aceste condiții, toate mecanismele pe care le-am gândit pentru cheltuielile statului atunci nu își mai au rost, dacă noi nu putem să stăvilim aceste cheltuieli în lunile noiembrie și decembrie, încât să avem un parcurs normal, firesc. Nu cred că dă bine și deja suntem obișnuiți ca, în ultimele luni, în sectorul bugetar se discută «haide să cheltuim banii pentru că îi pierdem la sfârșit de an». Nu, să cheltuim banii dacă avem nevoie și să intrăm și noi pentru poate prima dată în normalitate în ceea ce privește cheltuielile de sfârșit de an", a spus ministrul Finanțelor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale