Marcel Boloș: Avem planificat un deficit pe care nu-l atingem, de 2,5% din PIB, la sfârșitul lunii martie
Telex » Știri 4 aprilie, 9:09
Impactul cel mai mare asupra deficitului bugetar de la sfârșitul lunii februarie l-au avut cheltuielile cu apărarea națională, a declarat, la un eveniment de specialitate, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de Agerpres. El a menționat că deficitul bugetar la finalul lunii martie nu va depăși 2,5% din PIB. "Impactul cel mai mare asupra deficitului bugetar de la sfârșitul lunii februarie l-au avut cheltuielile cu apărarea națională. Am avut contracte cu termene scadente în lunile ianuarie și februarie și acestea au determinat aceste tipuri de cheltuieli. Într-adevăr, este un avans față de perioada precedentă, respectiv ianuarie-februarie 2023, de 0,5% din PIB, dar, repet, este generat de cheltuielile cu investițiile", a spus Marcel Boloș, prezent la conferința cu tema "Dezvoltarea - de la planificare la stabilitate și durabilitate", organizată de Banca Națională a României și Patronatul Proiectanților în Construcții.
Referitor la deficitul bugetar din primele luni din acest an el, a declarat că trebuie să ținem cont de faptul că lunile ianuarie, februarie și martie inclusiv nu sunt luni spectaculoase, cu impozite și taxe colectate la buget. "Cu toate acestea, trimestrul întâi, respectiv cele 99 de miliarde de lei pe care le aveam de făcut cu ANAF sunt realizate. O să vedeți la sfârșitul trimestrului întâi că avem realizarea peste plan, ceea ce este un semnalul bun", a declarat Marcel Boloș.
De asemenea, jurnaliștii au întrebat dacă ținta de deficit bugetar este în pericol, iar ministrul Finanțelor a spus că în acest moment nu se poate pronunța. "Aici trebuie să avem în vedere că la luna iulie vom avea o traiectorie de deficit bugetar pe care ne-o va comunica Comisia Europeană, până în luna septembrie vom negocia această traiectorie de deficit... Noi avem un plan de venituri care până acum, la data la care discutăm subiectul, s-a realizat. Deci practic avem planificat un deficit pe care nu-l atingem, de 2,5% din PIB la sfârșitul martie. Nu va fi cazul de așa ceva", a spus Marcel Boloș.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național