Marcel Boloș: Guvernul are sarcina de a pune pe hârtie o Lege a inovării care să fie stimulativă pentru antreprenoriat
Telex » Știri 15 aprilie 2022
Guvernul României are sarcina de a pune pe hârtie o Lege a inovării, care să fie stimulativă pentru antreprenoriat, pentru start-up-urile din economia românească, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, citat de Agerpres. „Toată lumea vă vorbește de surse de finanțare, toată lumea vă prezintă o ofertă de instrumente de finanțare care încearcă să răspundă cât mai bine nevoilor din economie. Din acest punct de vedere, fie că discutăm de viitorul Program Operațional Educație și Ocupare, fie că discutăm despre Programul Operațional Regional, fie că discutăm despre Programul Operațional Creștere Inteligentă și Digitalizare, toate acestea sunt exemple de programe operaționale care oferă start-up-urilor un început de drum. Am să vă dau un exemplu care este, poate, unul dintre cel mai la îndemână instrument care îl vor avea tinerii: Antreprenoriatul pentru Tineri”, a afirmat Marcel Boloș, la Conferința Națională ROStartup.
El a precizat că „nu mai puțin de 300 de milioane de euro sunt alocați acestui domeniu pentru început de drum destinat tinerilor”, dar cum start-up-urile înseamnă „orice inițiere și început de drum pentru afaceri, un element comun pe care îl au și de mare viitor pentru România este inovarea”.
„Așadar, pentru inovare, pentru ceea ce înseamnă ecosistemul inovării, pentru ceea ce înseamnă cadrul instituțional al inovării, Guvernul României are sarcina de a pune pe hârtie o Lege a inovării care să fie stimulativă, atât pentru ceea ce înseamnă antreprenoriatul și pentru ceea ce înseamnă start-up-urile din economia românească. Pentru acest cadru instituțional vă propun un parteneriat în care să lucrăm împreună, să definim ecosistemul de inovare al României, să arătăm care este rolul start-up-urilor în acest ecosistem de inovare și, mai ales, să dăm posibilitatea agențiilor de dezvoltare regională să se implice în potențialul enorm pe care îl are România, atât pentru ceea ce înseamnă sprijinul start-up-urilor, cât și pentru ceea ce înseamnă inovarea ca potențial de creștere economică”, a adăugat ministrul.
În opinia sa, România are „un potențial mare, un potențial uriaș pentru începutul de drum al afacerilor dat tocmai de inovare”. „Vă propun să îl valorificăm. Guvernul României este implicat în acest proces de susținere a start-up-urilor, fie că discutăm de fondurile externe nerambursabile care sunt cel mai la îndemână, fie că discutăm de fondurile naționale, pentru că aici, inclusiv noi, avem din bugetul de stat alocate fonduri pentru ceea ce înseamnă cercetare, inovare și sprijin pentru start-up-uri prin unitatea executivă pentru finanțarea Învățământului Superior Cercetare, Dezvoltare, Inovare. Instrumentele sunt atât de diversificate și atât de stimulative, încât mergem pe drumul acesta fără întoarcere, de sprijin pentru start-up-uri, de sprijin pentru inovare și cred eu că aceasta este misiunea pe care Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării o are și mai ales pe zona digitalizării”, a susținut Boloș.
Totodată, ministrul a făcut referire la digitalizare, care este de asemenea „o ofertă generoasă pentru ceea ce înseamnă start-up-urile din România”.
„Discutăm de componenta de tranformare digitală în Planul Național de Redresare și Reziliență și, aici, pot să vă spun că avem un buget aproape unic pe care trebuie să îl accesăm în perioada următoare - 1,8 miliarde de euro sunt disponibili pentru componenta de transformare digitală și pentru ceea ce înseamnă transformarea și modernizarea României. Vreau să vă asigur de sprijinul și suportul pe care îl are Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, de parteneriatul deschis pe care îl avem cu toate agențiile de dezvoltare regională. Eu cred într-o Românie în care start-up-urile își capătă rolul lor în dinamica de dezvoltare economică, dar și într-o Românie în care agențiile de dezvoltare regională sunt valorificate la maxim, atât pentru ceea ce înseamnă descentralizarea mult așteptată de beneficiarii finanțărilor, dar și pentru ceea ce înseamnă implicarea la nivel regional și local pentru dezvoltarea României”, a mai spus Marcel Boloș.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile