Marcel Boloș: Guvernul pregătește finanțarea din fonduri externe nerambursabile a proiectelor de regenerare urbană
Telex » Știri 19 septembrie 2022
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul pregătește un set de măsuri pentru finanțarea proiectelor de regenerare urbană din fonduri externe nerambursabile, relatează Agerpres. „Vreau să adaug, în premieră, că noi, pe lângă faptul că susținem independența energetică din resurse regenerabile, pregătim, Guvernul Ciucă pregătește în acest moment un set de măsuri care privește finanțarea din fonduri externe nerambursabile pentru proiectele de regenerare urbană. Și de aceea tot ce înseamnă cartiere de locuit din comunitățile locale, acolo unde sunt blocuri de locuințe, pot fi transformate radical, pentru că proiectele de regenerare urbană sunt cele care contribuie la creșterea standardelor de locuire și la creșterea calității vieții oamenilor. Aceste proiecte de regenerare urbană sunt la început de drum, în perioada de programare 2021-2027, și sper să vă putem da vești cât de curând privind aprobarea acestui set de măsuri și urnirea din loc a acestor categorii de proiecte”, a declarat ministrul Boloș, la Oradea.
Marcel Boloș a făcut, la finalul săptămânii trecute, împreună cu primarul Florin Birta, o vizită în teren, la șantierul viitoarei centrale geotermale cu pompe de căldură - proiect în premieră națională, realizată printr-o investiție totală de 20 de milioane de euro, din care 15 milioane euro sunt finanțați prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, iar 5 milioane reprezintă contribuția municipiului Oradea.
Proiectul se înscrie în strategia municipiului Oradea de a moderniza toate componentele necesare funcționării adecvate a sistemului de încălzire și de alimentare cu apă caldă menajeră, de a diversifica sursele de producere a energiei necesare orașului, precum și de a valorifica la un nivel superior energia regenerabilă de care dispune municipiul. Potrivit primarului Florin Birta, municipiul Oradea va ajunge la finalul anului 2024 să crească aportul de apă geotermală în rețeaua de termoficare de la 5%, cât este în prezent, la 20-25%, datorită proiectelor finanțate din fonduri europene care vizează valorificarea resurselor regenerabile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național