Marcel Boloș: În funcție de cum va evolua sustenabilitatea financiară a României, vom mai ajusta măsurile propuse
Telex » Știri 20 septembrie 2023
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că, după ce se va vedea care este impactul bugetar al măsurilor fiscale anunțate, "în funcție de cum va evolua partea de sustenabilitate financiară a României", ar mai putea fi ajustate aceste măsuri, dacă va fi cazul, menționând că nu există riscul ca deficitul bugetar să depășească 5,5% din PIB, relatează Agerpres. Întrebat care ar fi veniturile care ar putea rezulta în total în 2024 în urma aplicării tuturor măsurilor, Marcel Boloș a spus: "Dacă luăm în calcul și partea de reducere de cheltuieli, așa cum arată acum în forma aceasta, dacă luăm în calcul și partea de evaziune fiscală, sunt 22 de miliarde lei".
Chestionat dacă aceste venituri ar fi mult sub estimările inițiale, ministrul a explicat că acest lucru era de așteptat, deoarece s-a "încercat o abordare care să protejeze populația și mediul de afaceri".
"Era de așteptat, de vreme ce tot am mai renunțat la aceste măsuri și am încercat să avem o abordare care să protejeze populația și mediul de afaceri, încercăm în această etapă ca să vedem impactul bugetar al măsurilor pe care le-am afișat și, sigur, acestea fiind agreate în coaliție, în funcție de cum va evolua partea de sustenabilitate financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri, dacă va fi cazul", a adăugat Marcel Boloș.
Întrebat dacă ar putea să fie luate și alte măsuri, ministrul a spus: "Am spus că dacă avem o colectare corespunzătoare și avem o cheltuire a banilor responsabilă, este posibil fie să ținem sub control deficitul bugetar și să se vadă că am intrat într-o zonă de sustenabilitate și de stabilitate pentru deficitul bugetar, fie vedem la momentul respectiv ce tipuri de măsuri vom mai putea lua, dar este prematur să ne pronunțăm".
Legat de încadrarea în deficitul bugetar, ministrul Boloș a menționat că sunt discuții cu Comisia Europeană: "Să nu uităm că suntem în discuții cu Comisia Europeană pentru ca să ne ajustăm traiectoria de deficit bugetar. Noi facem în aceste zile simulări care rezultă din proiectul de lege pe care l-am menționat și, în funcție de aceste simulări și de felul în care vom conveni cu Comisia Europeană, vă vom anunța din timp care va fi traiectoria de deficit bugetar. Un lucru este foarte cert, este că trebuie să fim foarte realiști cu aceste măsuri pe care noi le adoptăm, care am spus că sunt cele care protejează populația și mediul de afaceri, raportat la problema pe care noi o avem de deficit bugetar și în acest context discutăm de ceea ce înseamnă sustenabilitatea financiară a României pe termen lung".
Potrivit ministrului, nu există riscul ca România să depășească un deficit de 5,5% din PIB. "Noi, în acest an, dacă legea este aprobată, atunci și vom obține venituri suplimentare la buget, dar noi mizăm pe două lucruri importante: unul este cel legat de controlul cheltuielilor în perioada următoare și știți bine că în fiecare lună aprobăm limite ale cheltuielilor pe care le putem efectua din bugetul de stat, pe de o parte, și, pe de altă parte, în fiecare lună încercăm să monitorizăm încasările și să reducem gapul dintre veniturile planificate și cele realizate. Ăsta este un efort pe care îl facem. Nu există acest risc de a depăși 5,5% din PIB", a mai spus Marcel Boloș.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial