Marcel Boloș: Rectificarea bugetară este o combinație între majorarea procentului de deficit bugetar și o creștere de venituri
Telex » Știri 23 septembrie, 9:09
Rectificarea bugetară are o componentă de creștere a deficitului bugetar de la 5% la 6,9%, dar este și o creștere de venituri ca urmare a măsurilor luate în ultimul an cu 10,4 miliarde lei, a declarat, la un post de televiziune, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de Agerpres. „(…) Am avut și înregistrăm o creștere la aceste categorii de venituri fiscale și să nu uităm că avem și amnistia fiscală care, de asemenea, va aduce bani la buget. Este o combinație între o majorare a procentului de deficit bugetar, pe de o parte, și o creștere de venituri, care vin din mai buna colectare, dar cum spuneam, vin din amnistia fiscală 7,9 miliarde de lei. Este o estimare, dar în același timp să nu omitem că sunt inspecții fiscale în curs în momentul de față. Nu vă pot spune unde, dar o singură constatare depășește 500 milioane de euro”, a precizat Marcel Boloș.
Acesta a menționat că mizează pe veniturile suplimentare provenite din amnistia fiscală, având în vedere că și autoritățile publice locale pot aplica pentru aceste facilități. „Deci suntem cumva încrezători că am putea avea pentru veniturile suplimentare din amnistia fiscală un grad bun de încasare, ținând cont și de faptul că autoritățile publice locale, și spun acest lucru în premieră, pot aplica și ele pentru aceste facilități, care sunt pentru impozitele și taxele locale, pentru oamenii care datorează la bugetele locale aceste impozite și taxe a căror valoare depășește 21,9 miliarde lei, deci fiind creanțe de valori mici, ne așteptăm ca și de acolo să vină o sumă importantă (...) veniturile suplimentare din amnistia fiscală rămân o sursă serioasă. Calculele arată că de acolo vom obține o sumă importantă de bani și de asemenea avem încasări bune de la ceea ce înseamnă contribuțiile sociale”, a subliniat ministrul.
Oficialul a explicat motivul creșterii deficitului bugetar prin suplimentarea fondurilor pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, precum și a celor pentru proiectele de investiții, chiar dacă se așteaptă la o mai bună colectare a veniturilor bugetare.
„Sigur că aici apare destul de ciudat. Pe de o parte, o mai bună colectare a veniturilor bugetare, pe de altă parte, o suplimentare a veniturilor din amnistia fiscală, dar în același timp o creștere a procentului de deficit bugetar. Să nu uităm că avem pentru Casa de Sănătate un supliment de 11,3 miliarde lei, avem pentru proiectele de investiții 19 miliarde lei fonduri suplimentare și, de asemenea, pentru ce a însemnat măsurile luate de către Guvern, ca urmare a acestor forme de protest care au fost la începutul anului, depășesc 10 miliarde de lei. Deci, cumva, faptul că am reușit o rectificare bugetară care e o combinație între creșterea procentului de deficit bugetar pe de o parte, și pe de altă parte o îmbunătățire sau o creștere a nivelului veniturilor bugetare, poate este o premieră greu de înțeles pentru unii, însă e una care ajută foarte mult sustenabilitatea finanțelor publice ale României”, a mai spus Marcel Boloș.
Proiectul de Ordonanță privind rectificarea bugetară prevede o creștere cu 1,94 puncte procentuale a deficitului bugetar în acest an, de la 5% din PIB inițial, la 6,94% din PIB.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial