Marcel Boloș: Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după adoptarea măsurilor fiscale și de reducere a cheltuielilor
Telex » Știri 18 august 2023
Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținute în orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud, că rectificarea bugetară nu poate avea loc mai devreme de adoptarea măsurilor fiscale și de reducere a cheltuielilor, altfel România riscă să atingă un deficit bugetar de 7%, relatează Agerpres. "Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliția trebuie să fie foarte pragmatică și este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliției de guvernare și sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, așa cum a afirmat domnul prim-ministru, și măsurile cât de curând vor fi aprobate. Repet, în caz contrar, spun cu toată răspunderea și responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7%. Prin aceste măsuri pe care urmează să le adoptăm, va fi o temperare a deficitului bugetar și, chiar dacă vom ieși cam șifonați la sfârșitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent", a afirmat Boloș.
Ministrul a precizat că, în opinia sa, măsurile din "ordonanța austerității" ar trebui adoptate în luna septembrie, un prim obiectiv fiind evitarea riscului de suspendare a fondurilor europene.
Potrivit lui Marcel Boloș, discuțiile cu Comisia Europeană pe marginea pachetului de măsuri fiscale ar urma să înceapă la 24 august, însă reprezentanții Ministerului Finanțelor vor merge la Bruxelles abia după 28 august, când vor reveni la muncă responsabilii cu partea financiară din CE.
Printre măsurile enunțate de ministrul Finanțelor în cadrul conferinței de presă de joi se numără prinderea corporațiilor multinaționale în planul de măsuri fiscale, combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puțin 10 ori mai mari și pedepse dublate pentru evaziunea fiscală, redevențe mărite chiar și de o mie de ori pentru exploatarea resurselor minerale și a hidrocarburilor, la care se adaugă "un proces de reorganizare profundă a ANAF", în vederea îmbunătățirii colectării. În ceea ce privește măsurile care privesc sectorul bugetar, Marcel Boloș a vorbit despre o descentralizare și o regionalizare a serviciilor publice, astfel încât să nu mai existe "țopăială și dezmăț" pe bani publici.
"Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România și, a spus domnul prim-ministru, să avem mai puțini șefi la bani. Sunt peste 16.000 de șefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite. Sunt șefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puțini, să avem mult mai puțină birocrație, să avem o mult mai bună chibzuință a utilizării banului public, pentru că nu poți să ceri impozite și taxe la omul amărât, care își plătește contribuția la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuțiile sociale, și după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o țopăială și un dezmăț, care nu pot să meargă la infinit", a precizat ministrul Finanțelor.
Oficialul a adăugat că, în opinia sa, această reformă anunțată în an preelectoral reprezintă "un act de curaj și de patriotism la nivel național, care trebuie să aducă roadele cuvenite".
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial