Marcel Boloș: România intenționează să investească 1,8 miliarde de euro în proiecte energetice destinate sistemului de irigații
Telex » Știri 14 octombrie 2022
România încearcă să implementeze un proiect pilot pentru infrastructura de irigații, investiția ridicându-se la 1,8 miliarde euro pe o lungime a canalelor de irigații de 1.700 de kilometri, a declarat, într-o conferință de specialitate, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, citat de Agerpres. „Toată lumea așteaptă partea aceasta de discuții care au fost pentru ceea ce înseamnă investițiile, mai ales în infrastructura de irigații. Acest capitol pe care îl avem nou REPowerEU de adăugat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este un capitol dedicat pentru independența energetică a statelor membre și pentru creșterea și consolidarea autonomiei energetice a fiecărui stat membru. Iar, din acest punct de vedere, ceea ce înseamnă infrastructura de irigație - noi am prezentat acest proiect de investiții important, inclusiv din perspectiva acestui demers pe care îl facem, dar și a proiectului pilot pe care încercăm să-l implementăm pentru infrastructura de irigații. Spuneam că este un concept de investiție nou, sper să aducă multă valoare adăugată pentru economia României, pentru că are componenta de energie verde, ceea ce înseamnă obținerea de energie din panourile fotovoltaice flotante, adică cele care produc și se mulează pe dinamica cursului de apă, respectiv sunt așezate aceste panouri fotovoltaice și iau forma canalului de irigații, ceea ce le conferă acest grad flexibilitate ridicat și ajută foarte mult funcționarea și, în cele din urmă, asigurarea de apă pentru fermieri”, a menționat Marcel Boloș.
Potrivit acestuia, a doua componentă a acestei investiții este cea legată de eficiența energetică. „În stațiile de pompare, intenția noastră este ca să aducem și să înlocuim echipamentele energetice existente cu unele noi și, din acest punct de vedere, consumurile energetice ar urma să fie reduse simțitor pentru ceea ce înseamnă economia de energie, dar și automatizare a întregului proces din stațiile de pompare. Și, în sfârșit, cred că cea mai așteptată este cea legată de automatizarea consumurilor de apă, respectiv ajungerea la acea situație în care fermierii să-și poată satisface și să-și poată duce cantitățile de apă pe suprafețele agricole prin simpla comandă de pe telefonul mobil, transmisă la dispeceratul care poate servi canalele de irigații și, apoi, stăvilarele acționate automat, să poată să ducă la monitorizarea și managementul întregului consum de apă care are loc pe canalul de irigație. Acesta este conceptul nou pe care l-am prezentat. Din estimările noastre avem o investiție de 1,8 miliarde euro pe o lungime a canalelor de irigații de 1.700 de kilometri, deci practic avem o putere instalată pe aceste canale gândită undeva în jur de 1400 MW/oră putere instalată. Acesta este proiectul pilot și vestea proaspătă pe care v-o dăm”, a mai spus ministrul.
El a subliniat că trebuie să se lucreze la proiect și să se discute în continuare detaliile cu serviciile Comisiei care deservesc PNRR pentru ca toate aspectele care privesc operaționalizarea acestor infrastructuri să fie puse la punct și să poată fi cuprinse în capitolul de REPowerEU, capitol destinat în întregime-producerii, transportului, distribuției de energie verde și creșterii autonomiei și independenței energetice statului membru.
„De asemenea, trebuie să vă spun că tot în acest domeniu al industriei agroalimentare noi am lansat apeluri de eficiență energetică, de fapt, trei etape: etapa ajutorului de minimis, unde finanțăm unitățile de cogenerare pentru producere de energie termică și electrică în cogenerare, împreună cu înlocuirea echipamentelor cu consumuri energetice mari - apel special dedicat industriei agroalimentare, după care urmează, etapizat, lansarea apelurilor de proiecte care sunt destinate producerii de energie verde și, de asemenea, eficienței energetice a clădirilor, ceea ce face ca două sute de milioane de euro să-i avem alocați, în mod special, pentru industria agroalimentară, văzând-o ca și o componentă importantă a lanțului de valori pe care trebuie să-l sprijinim și să-l capitalizăm pentru ca să le verificăm potențialul de agricol al României”, a adăugat Marcel Boloș.
Totodată, ministrul a făcut referire la apelul care este destinat în exclusivitate industriei agroalimentare, de această dată pentru capitalizarea cu echipamente tehnologice care să crească productivitatea și să contribuie la întărirea poziției competiționale pe piață. „150 de milioane de euro avem prevăzuți și pentru acest tip de investiție. Este tot un test pilot al nostru, care în funcție de rezultatele pe care le vom obține, poate fi extins”, a adăugat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice