Marcel Boloș: România va avea un Institut de Cercetare în Inteligența Artificială
Telex » Știri 27 mai, 9:25
România va avea un Institut de Cercetare în Inteligența Artificială prin intermediul căruia va putea să-și dezvolte propriile soluții tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaționali și să formeze specialiști de top în domeniu, a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de Agerpres. "Am avut onoarea să particip la inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție, pas important spre consolidarea poziției noastre pe harta internațională a tehnologiei și cunoașterii. Vedem zi de zi potențialul AI de a transforma multiple domenii, de la sănătate și educație, la securitate și administrație publică. Prin intermediul acestui institut, România va putea să-și dezvolte propriile soluții tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaționali și să formeze specialiști de top în domeniu. Ca ministru de Finanțe, sunt mândru să susțin acest proiect ambițios, care va genera beneficii economice semnificative", a afirmat Marcel Boloș.
El a menționat că Ministerul Finanțelor a început să utilizeze inteligența artificială pentru detectarea anomaliilor și analiză comportamentală în lupta antifraudă.
"Primele date pe care le-am scos deja din e-factura și din celelalte module antifraudă ne-au uimit de-a dreptul. Este încurajator să vezi cu ce precizie pot fi evaluate riscurile cu ajutorul algoritmilor de machine learning. Așadar, felicitări domnului rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, dar și domnului Emil Boc, pentru tenacitatea de a valorifica potențialul uman extraordinar pe care Romania îl are în domeniile de tehnologie și IT, în special al inteligenței artificiale", a mai scris Marcel Boloș.
La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a început construcția primului centru de cercetare în inteligența artificială din România, printr-o investiție de peste 105 milioane de lei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice