Marcel Ciolacu: Luni voi avea o întâlnire cu patronatele pe tema măsurilor fiscale
Telex » Știri 23 august, 9:34
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că lunea viitoare va avea o întâlnire cu mediul de afaceri privind perspectiva unor eventuale măsuri fiscale în 2025, precum și o discuție tehnică pe marginea colectării arieratelor, cifrate în acest moment la 175 de miliarde de lei. "Eu nu cred că vom veni cu măsuri de creșteri de taxe, cum n-am venit nici în 2024, nici în 2025. (...) Este corect ca un prim-ministru să înceapă lucrul lunea, la Guvern, împreună cu domnul ministru al Finanțelor. Ne-am uitat un pic pe arierate. Suntem la 175 de miliarde arierate de colectat. Eu înțeleg și această rezistență și la digitalizare, înțeleg mai ales oamenii de afaceri și companiile corecte să fie nemulțumite până când se închid toate imperfecțiunile sistemului. De aceea, mereu am cerut un dialog mult mai apropiat de oamenii de afaceri, de patronate și eu voi avea luni o întâlnire cu patronatele și, iarăși, vom discuta și tehnic, dar și perspectiva în anul 2025 a eventualelor măsuri fiscale. Eu cred că prin organizare și prin mai multă onestitate și prin digitalizare și închiderea portițelor, câteodată legale, de optimizare fiscală putem depăși acest moment fără să facem mari modificări", a declarat, într-o conferință de presă, la Bruxelles, Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
El a subliniat că măsurile ce trebuie avute în vedere pentru recuperarea arieratelor nu trebuie să vizeze, în primul rând, să bage oamenii la pușcărie.
"Repet, și nu o spun cu niciun reproș și aș vrea să fiu foarte bine înțeles, sper să mă și exprim în această direcție - ministrul Finanțelor, dacă ai ajuns la arierate de 175 de miliarde, trebuie să ia anumite măsuri, dar nu măsuri de urmărire sau să bage oameni în pușcărie. Nu se poate să avem oameni corecți, care își plătesc taxele și impozitele, și oameni care întotdeauna găsesc portițe de a nu plăti taxe și impozite și de a face evaziune fiscală. Nu poți de fiecare dată... Vreau să vă spun, în Statele Unite ale Americii, Fiscul este cel mai puternic. Dacă unui american îi este frică de ceva, îi este frică de Fisc. Nu putem să mai trăim așa. Nu putem ca unii să plătească și alții să nu plătească. Eu nu pot să cer să vin cu taxe noi cât timp am arierate de aproape 8% din PIB de colectat. Eu nu pot să cer să vin cu taxe noi atât timp cât am 10% din PIB evaziune fiscală. Eu nu pot să cer să vin cu taxe noi când am cel mai mare gap de TVA", a explicat prim-ministrul.
Potrivit acestuia, pe termen mediu, în România, trebuie făcută o reformă fiscală.
"Cu adevărat, ne trebuie o reformă fiscală cu o perspectivă pe termen mediu. Acest lucru este trecut în Cererea de plată numărul 4, în jalonul 207, dacă nu mă înșel, și acolo va fi o dezbatere publică. Acele măsuri se vor lua, se va discuta în primele șase luni, se vor lua ca să aibă efect în anul 2026. Tocmai de aceea, în afară de domnul ministru, vreau să am o discuție directă cu mediul de afaceri. Și, de aceea, v-am și specificat faptul că luni voi avea o întâlnire cu patronatele, pentru că domnul ministru a terminat negocierile cu patronatele. Și atunci și eu le voi lua punct cu punct", a transmis Marcel Ciolacu. El a mai subliniat că este necesară "o ordonare" a plăților. "Nu mai putem să cheltuim bani de dragul de a-i cheltui. Nu mai putem să cheltuim bani, pentru că încă îi avem în cont, pe orice ne trece nouă prin cap. Și acolo, împreună cu domnul ministru, vom merge, în cadrul coaliției, și vom lua hotărâre cu ce măsuri se vine de reducere a cheltuielilor din zona bugetară. Pentru prima oară n-a mai crescut numărul de angajați la bugetul statului - acea reorganizare modestă: vreo 20.000 de șefi și ordonatori de credite nu mai sunt în sistemul bugetar. (...) Am creat o bază a unei viitoare abordări de reformă în sistemul bugetar, am pornit de undeva. Am stopat, fiindcă primul lucru pe care trebuie să-l faci e să stopezi și pe urmă, într-un cadru corect, să reașezi. Nu poți să vii cu o măsură: domnule, tăiem 20% de la toată lumea - pentru că o treime dintre bugetari sunt profesori, restul până la jumătate dintre bugetari sunt medicii, asistentele și sistemul sanitar. Deci trebuie o gândire foarte clară. Din acest moment, vă spun, din punctul meu de vedere și al specialiștilor cu care lucrez, avem o perspectivă", a menționat Marcel Ciolacu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice