Marcel Ciolacu: Putem atinge obiectivul aderării la OCDE printr-o abordare integrată la nivelul întregii administrații
Telex » Știri 25 iulie 2023
Comitetul național pentru aderarea României la OCDE s-a reunit la începutul acestei săptămâni, la Palatul Victoria, sub conducerea premierului Marcel Ciolacu, pentru a evalua stadiul acestui proces și discutarea priorităților pentru perioada următoare. Potrivit unui comunicat al Guvernului, citat de Agerpres, prim-ministrul a subliniat că procesul de aderare a României la OCDE contribuie la atingerea obiectivului asumat prin Programul de guvernare axat pe bunăstarea tuturor cetățenilor.
Șeful Executivului a evidențiat expertiza OCDE în definirea politicilor publice și fundamentarea acestora cu date obiective, aspect care sprijină eforturile Guvernului pentru creșterea economică, îmbunătățirea nivelului de trai, crearea unui mediu transparent, corect și predictibil și a unui sistem cu justiție socială mai eficientă.
"Putem atinge obiectivul aderării la OCDE numai printr-un efort comun, printr-o abordare integrată la nivelul întregii administrații. Aștept seriozitate din partea tuturor, dat fiind că suntem evaluați în 26 de domenii și că trebuie să demonstrăm voința și capacitatea de a implementa recomandările OCDE", a transmis Marcel Ciolacu, citat în comunicat.
El a informat că România a depus luni, la sediul organizației din Paris, instrumentul de ratificare a Convenției OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția anti-mită).
"Convenția anti-mită este unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internațional în domeniu și sprijină eforturile de dezvoltare internă, reducere a sărăciei și îmbunătățire a încrederii în piețele de capital. România transmite, astfel, un mesaj ferm față de angajamentul de a menține standarde ridicate privind conduita etică, promovarea transparenței și încurajarea unui mediu caracterizat prin corectitudine și justiție", se arată în comunicat.
Domeniile de acțiune în perspectiva aderării la OCDE sunt, printre altele, guvernanța publică, guvernanța corporativă, piețele financiare, statistica, mediul, sănătatea, educația, dezvoltarea regională, digitalizarea.
"Pentru îndeplinirea priorităților avute în vedere pentru perioada următoare, prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat realizarea unei coordonări strânse între toate instituțiile implicate în proces, punctând că acesta reprezintă și un test pentru România din punct de vedere al coordonării pe verticală, dar și pe orizontală", conform comunicatului.
La reuniune a participat, în calitate de invitat special, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, care asigură președinția Comisiei parlamentare speciale comune pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane