Marcel Ciolacu: România va semna un acord cu următoarea Comisie Europeană pentru intrarea în ținta de deficit de 3% în șapte ani
Telex » Știri 17 iulie, 10:00
România va semna cu următoarea Comisie Europeană un acord astfel încât într-o perioadă de șapte ani să ajungă la deficitul de 3% asumat prin Tratatul de la Maastricht, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, citat de Agerpres. El a fost întrebat de jurnaliști dacă anul viitor vor crește taxele și ce se va întâmpla cu deficitul bugetar.
"În primul rând, noi am avut un acord cu Comisia Europeană pe trei ani, de la un deficit 9,2%, istoric, cel mai mare din Europa, inimaginabil pentru orice Guvern, și ne-am asumat că până în trei ani ajungem la 3%, într-un an în care accesul la fonduri europene era unul imens, în care închideai un exercițiu financiar trecut, 2016 - 2020, unde aveai obligația să vii cu o finanțare de 15%, aveai exercițiul financiar actual, care începuse după un an de zile să aibă proiecte mature și aveai investițiile din PNRR. (...) Cum poți să-ți asumi, în momentul de dezvoltare cel mai important al României, un deficit de 3%? Cu adevărat, ce ne-a zis Comisia și am respectat și o să respectăm și anul acesta - sub nicio formă să nu avem deficit pe consum. (...) Am ajuns cu Comisia la un dialog și, normal, cu următoarea Comisie o să parafăm acordul să avem pe șapte ani intrarea în deficitul asumat de la Maastricht de 3%, cu 0,74% scădere anual. Aceasta arată că nimeni nu dorește să majoreze niciun impozit și nicio taxă", a afirmat Ciolacu.
Potrivit acestuia, în perioada următoare, se vor continua măsurile angajate pentru reducerea evaziunii fiscale, în baza digitalizării și a modulelor de risc dezvoltate prin inteligența artificială.
"Avem nevoie de o Românie ordonată, când am zis, toată lumea a râs. Este nevoie să vezi ce priorități sunt în investiții, astfel încât banul public să fie redirecționat unde se multiplică în economie rapid. (...) Totul se face pe analize de risc", a susținut premierul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial