Marea Britanie amână decizia privind lira sterlină digitală
Numărul 2, 22-28 ian. 2025 » Conectarea la era digitală
Nicio decizie nu va fi luată, cel puțin în următorii doi ani, în privința continuării planurilor Marii Britanii privind o monedă digitală a băncii centrale (CBDC) pentru cetățeni, a informat Banca Angliei (BoE), amânând astfel calendarul pentru acest proiect, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Fostul premier Rishi Sunak a susținut ideea unei monede digitale în 2021, când era ministru de Finanțe, dar BoE și actualul Guvern și-au exprimat reticența, iar consultarea opiniei publice a arătat că există temeri legate de confidențialitate.
În octombrie, guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că o monedă digitală a băncii centrale „nu este opțiunea preferată” dar ar putea fi necesară dacă băncile britanice nu se asigură că sistemele lor de plăți sunt mai atractive decât cele oferite de companiile tehnologice, care sunt mai puțin reglementate. Banca Angliei a început să lucreze cu Ministerul de Finanțe din Marea Britanie la un potențial design pentru o monedă digitală, în linie cu planurile din precedenta consultare.
„După finalizarea fazei de design, în următorii doi ani, inclusiv după analizarea evoluțiilor din sistemul global de plăți, Banca Angliei și Guvernul vor evalua necesitatea introducerii lirei sterline digitale”, se arată în comunicatul BoE.
Guvernul de la Londra a precizat că o lira sterlină digitală va fi o monedă privată dar nu anonimă, spre deosebire de numerar. Iar cu actualele reglementări privind conturile bancare și plățile prin intermediul cardurilor, autoritățile vor putea analiza tranzacțiile suspectate că implică spălarea de bani sau finanțarea terorismului.
„Legislația va garanta confidențialitatea utilizatorilor, garantând că nici Banca Angliei și nici Guvernul nu au acces la informațiile personale ale utilizatorilor și nu pot controla modul în care gospodăriile și companiile își folosesc banii”, a dat asigurări Banca Angliei.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele. De asemenea, monedele digitale bancare centrale, care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanție din partea băncii centrale, oferind siguranță utlizatorilor, deoarece nu vor fi afectate de situația financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane