Marea Britanie: Autoritățile cer piețelor să se pregătească de eliminarea Libor
Telex » Știri 8 octombrie 2020
Pieţele trebuie să se pregătească pentru momentul în care indicatorul de referinţă Libor nu va mai fi folosit, la finele lui 2021, a anunţat miercuri Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA), transmite Reuters.
Libor - London Interbank Offered Rates - este utilizat ca indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume şi este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele. Libor va fi anulat după ce o serie de bănci importante au primit amenzi în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru că au manipulat acest indicator.
„Participanţii de pe piaţă trebuie să fie pregătiţi pentru anunţul care va veni în acest an referitor la ce se va întâmpla cu Libor la finele lui 2021”, a afirmat directorul de pieţe al FCA, Edwin Schooling Latter, la un eveniment online, scrie AGERPRES.
Încheierea utilizării Libor este una dintre cele mai mari provocări pentru pieţe.
Autorităţile din întreaga lume au început să revizuiască indicatorii de referinţă de pe piaţa interbancară, în ideea de a evita cazurile de manipulare. Însă utilizarea extinsă a acestor indicatori într-o gamă largă de contracte financiare, de la ipoteci la instrumente derivate, face ca tranziţia la indicatori alternativi să fie un proces lent.
„Tranziţia de la Libor nu a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19). Semestrul doi din 2020 va fi crucial pentru trecerea actualelor contracte la ratele alternative şi folosirea ratelor alternative la toate noile contracte”, a explicat oficialul FCA.
Majoritatea contractelor denominate în lire sterline vor trece la indicatorul Sonia stabilit de Banca Angliei. Din această lună, băncilor li se cere să ofere clienţilor alternative non-Libor, iar de la 31 martie 2021 nu mai pot fi acordate împrumuturi care să utilizeze Libor. Şi Comisia Europeană a propus să i se atribuie noi puteri pentru a putea rescrie contractele financiare care vor întâmpina dificultăţi odată cu dispariţia ratei dobânzii Libor.
Organismele de reglementare şi-au sporit presiunile asupra participanţilor de pe piaţă să facă trecerea de la Libor la indicatori alternativi, precum cei calculaţi de băncile centrale, însă este foarte posibil ca nu toate contractele care ajung la maturitate după 2021 să fie modificate la timp.
„De aceea propunem noi puteri legale pentru UE care să înlocuiască Libor cu un alt indicator”. Obiectivul Comisiei este să evite situaţia în care dispariţia Libor va provoca un vid legislativ care poate fi exploatat de cei care nu vor să îşi onoreze obligaţiile contractuale. „Propunerea noastră ar furniza certitudinea legală necesară”, a apreciat un oficial al Executivului european.
La selectarea unui indicator alternativ, Bruxellesul va ţine cont de recomandările formulate de entităţile naţionale din întreaga lume, precum utilizarea ratei Sofr calculată de Rezerva Federală pentru contractele Libor denominate în dolari.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică